שאלה - בדיקת PSA

השאלה:
אני בן 56, לאחר ביופסיה ששללה סרטן ושלוש בדיקות PSA שהערכים שנמדדו בהם נמצאים במגמת עלייה (הרמה הגבוהה ביותר היתה 5.7). מה עלי לעשות? אני מקבל כרגע Omnic שפוגע בפליטת נוזל הזרע. האם כדאי לקחת אומגה 3 ואולי להוריד את הערכים הללו?




תשובה:


בדיקת ה- PSA היא בדיקה שבה בודקים חלבון המיוצר על ידי תאי הערמונית, אשר מיוצר בתאים שפירים ובתאים ממאירים. הטווח התקין של PSA הוא 0-4 ng/ml, ולכן הערך שציינת גבוה מהנורמה. יכולות להיות לכך כמה סיבות. הערכים עולים לאחר בדיקת ציסטוסקופיה, לאחר אצירת שתן חריפה, לאחר טראומה פיזית לבלוטת הערמונית (כמו ביופסיה מבלוטת הערמונית או כריתה חלקית או מלאה של הבלוטה), בעת זיהומים בדרכי השתן וזיהומים בבלוטת הערמונית, במצב של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (BPH) ובמצבים של גידול ממאיר בבלוטת הערמונית.

הסיבה לכך שאנו בודקים את רמת ה- PSA היא לא משום שהחלבון עצמו מזיק, אלא כדי לחפש את הסיבה שהובילה לערכים הגבוהים של PSA. לכן אין צורך לטפל בסימן (ברמת ה- PSA הגבוהה) אלא בסיבה. קרוב לוודאי כי העלייה בערכי ה- PSA אצלך נגרמת על ידי ההגדלה של בלוטת הערמונית. עם זאת, לא ניתן לשלול סיבות אחרות כגון זיהומים וסיבות אחרות שציינתי. לפיכך יש להמשיך ולעקוב אחר הערכים. אם ממשיכה עלייה בערכי ה- PSA, יש לשקול לחזור על הביופסיה על מנת לשלול ממאירות.

תוכל לקרוא על הבדיקה באינדקס הבדיקות של אינפומד:

http://www.infomed.co.il/medTest1.asp?tID=98




רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל