שאלה - בדיקה לאסתמה סמויה

השאלה:
אני סובלת כבר שנים רבות מכאבי גרון כרוניים יומיומיים שלעיתים הופכים לדלקת עם אדמומיות ונפיחות בגרון ונקודות לבנות, אשר לדברי אחד הרופאים מעידות על הצטברות ליחה בשקדים. תוצאות משטחי גרון רבים ומבחני אלרגיה היו שליליות. גם כ-5 סוגי אנטיהיסטמינים שונים שלקחתי לא עזרו. בשלב מסויים התחלתי לסבול מנזלת כרונית. אין לי נזילה כל הזמן אלא רק אף סתום, ובדרך כלל רק בבוקר אני צריכה לקנח את האף. גם הנזלת לא השתפרה עם אנטיהיסטמינים.

לפני כ-5 שנים במהלך ריצה בקורס בצבא פתאום הרגשתי כאבים חדים בחזה והתחלתי להשתעל שיעול חזק מאוד עם הרבה ליחה. רופאה צבאית בדקה אותי עם סטטוסקופ ואמרה שהכל בסדר אצלי ושלחה אותי חזרה לשיעור. במשך כחודש לאחר מכן כאב לי מאוד כאשר שאפתי אוויר פנימה, אפילו במצב מנוחה, ויותר מכך בעת פעילות גופנית, והשתעלתי מאוד חזק ולפעמים עם ליחה. המצב השתפר לאחר חודש, אבל מאז ועד היום אני משתעלת כמעט כל יום ולפעמים מרגישה דקירות במקומות שונים בחזה ולפעמים גם אי נוחות בשאיפת אוויר עד הסוף. תוצאות בדיקת אסתמה רגילה היו תקינות. עכשיו אני אמורה לעשות בדיקה לאסתמה סמויה: תגר מטכולין סימפונות.

מה לדעתך הבעיה? והאם יש איזושהי סכנה בבדיקה שאני עומדת לעבור? אני פוחדת שאם יש לי באמת אסתמה, הבדיקה תעורר אותה לתמיד והיא כבר לא תהיה סמויה יותר.


תשובה:


ללא ספק מדובר בעניין סבוך שדורש בירור ובדיקות מקיפות. הבירור לגילוי אסתמה סמויה נראה כצעד נכון ומתאים. בבדיקת תגר מטכולין, שואף הנבדק מטכולין. אם ישנה אסתמה סמויה, תהיה היצרות של הסימפונות, עם ירידה בפרמטרים נשימתיים הניתנים למדידה (ספירומטריה). הבדיקה אינה מסוכנת, וגם אם נוצרת היצרות, ההתקף חולף מייד לאחר נטילה של מרחיבי סימפונות, כך שאין כל סיבה לדאגה. הבדיקה אינה מעוררת אסתמה סמויה, אלא רק מראה את נוכחותה.

ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!