שאלה - אישה עם שחלות פוליציסטיות ופרולקטין גבוה

השאלה:
אני פונה אליכם מתוך יאוש באשר לאבחנות השונות ודרכי הטיפול שניתנו לי על ידי רופאי נשים שונים בשנים האחרונות. אני בת 30, רווקה וטרם ילדתי. לפני כ-8 שנים אובחנה אצלי תסמונת PCO, זאת לאחר שהתלוננתי שעם הפסקת הגלולות, המחזור לא היה סדיר. המחזור היה סדיר עד לחפיסת הגלולות הראשונה בחיי. מעבר לבעיה זו, בבדיקות דם, התגלה שגם רמת הפרולקטין שלי גבוהה מהרגיל (934), והנה הדברים שגרמו לי ליאוש:

לפני כ-6 שנים, לאחר שהתגלה כי גם רמת הפרולקטין שלי גבוהה מן הרגיל, הומלץ לי על ידי הרופא להפסיק את נטילת הגלולות לאלתר. קיבלתי פרילק ונטלתי את התרופה בוקר וערב במשך 4 שנים. אז הותקן לי התקן תוך רחמי. היה נורא להמשיך בשגרת החיים גם עם הכדורים וגם עם ההתקן בשל תופעות הלוואי.

שהייתי במעקב כל אותן השנים, אבל כשהחלטתי לוותר על ההתקן כי סבלתי נורא, הרופא שלי לא היה בארץ ונאלצתי לעבור לרופא אחר, וזה החליט שעלי להפסיק את הפרילק ולהיפטר מההתקן במיידית, כי אין שום סיבה שרווקה שטרם ילדה תישא אותו. כמו כן הוא המליץ על גלולות מסוג יסמין. לטענתו הן דווקא טובות ומועילות במצבי.

בשנה האחרונה עברתי קופת חולים, דבר שאילץ אותי שוב להחליף רופא ושוב לקבל אבחנה וטיפול שונה. הרופא החדש דורש בתוקף שאפסיק להשתמש בגלולות, והפנה אותי לאנדוקרינולוג. בינתיים אני ממתינה לתור, ושאלתי העיקרית היא: האם באמת ישנו סיכון בכך שאני נוטלת גלולות נוכח מצבי? האם זה הגיוני שלכל רופא יש תיאוריה שונה ביחס למתן הטיפול על סמך המצב הקיים? אני לא מנסה להרות כרגע, אך האם ישנו סיכוי שלא אוכל אכנס להריון בעתיד? אני מבולבלת ומיואשת.


תשובה:


הטיפול הטוב ביותר במצב של שחלות פוליציסטיות (PCO), כאשר אין כוונה להיכנס להריון, הוא נטילת גלולות למניעת הריון. טיפול זה מאפשר מחזור חודשי סדיר, ומפחית את תופעות הלוואי של התסמונת.

הטיפול ברמות פרולקטין גבוהות הוא בדרך כלל נטילת תרופה מסוג ברומוקריפטין, או בשמה המסחרי פרילק, התרופה שאותה קיבלת. ניתן לקחת גלולות למניעת הריון ואת הפרילק במקביל, לאחר התייעצות עם רופא.

מומלץ לעשות כל כמה שנים הפסקה בנטילת הפרילק, כדי לבדוק את מצב הפרשת הפרולקטין הטבעית. ייתכן שזו הסיבה לכך שביקשו ממך לך להפסיק את השימוש בתרופה. בכל מקרה, ייעוץ ומעקב של אנדוקרינולוג הם חובה כאשר יש רמת פרולקטין גבוהה, ובמיוחד כאשר זה משולב עם שחלות פוליציסטיות. שתיהן תסמונות הקשורות להורמונים.

לגבי כניסה להריון, שתי התסמונות יכולות להקשות על כניסה להריון, אך עם התפתחות הרפואה היום ניתן להיכנס להריון גם במצב זה. ממשיכים ליטול את התרופות, ולעיתים נעזרים בטיפולי פוריות.

לסיכום, המלצתי היא ללכת לתור שנקבע לך אצל האנדוקרינולוג, לגולל את כל הסיפור ואת ההיסטוריה הרפואית שלך, ולקבל ממנו תשובה לגבי המשך טיפול. לגבי ההתקן ששמו לך, מכיוון שההתקנים בימינו מאוד טובים וחדשניים, ניתן לשים אותם גם לנשים שטרם ילדו.

בברכה,

ד"ר נעמה ורבין - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!