//

שאלה - ציפרלקס ואישונים מורחבים

השאלה:
אני בן 34. לפני 10 ימים התחלתי לקחת ציפרלקס עקב חרדות. כתוצאה מכך יש לי כאבי ראש ואישונים מורחבים באופן חריג, ושני האישונים אינם מורחבים באותה המידה. כאשר האישונים חוזרים לגודל נורמלי גם כאבי הראש פוסקים. את הכדור אני נוטל בשעות הבוקר. הפסיכיאטר אמר שצריך להתייעץ עם נוירולוג מכיוון שהאישונים אינם מורחבים באופן זהה.

על מה מעידים האישונים המורחבים? האם זה יכול להעיד על כך שמיהרתי ליטול כדורים וייתכן שאין לי צורך בכדורים?


תשובה:


אכן, ציפרלקס עלול לגרום לתופעות לוואי של אישונים מורחבים וכאבי ראש. שתי התופעות הללו קשורות לכך שישנה עלייה זמנית בכמות הסרוטונין במערכת העצבים המרכזית בעקבות נטילת הכדור. בהמשך משיג הגוף איזון כימי חדש והכל חוזר לנורמה, כמו לפני פרוץ הדיכאון או החרדות. בדרך כלל התופעות הללו חולפות או משתפרות עם הזמן, ולאחר כשבועיים הן מפסיקות להפריע.

לרובנו יש אסימטריה מסוימת בכל אברי הגוף הזוגיים, כולל העיניים והאישונים. זה נורמלי ותקין עד גבול מסוים. בהשפעת העלייה ברמת הסרוטונין האישונים מורחבים מהרגיל וזה יכול להדגיש את האסימטריה הטבעית שקודם לכן לא בלטה לעין. על מנת להחליט אם האסימטריה היא בתחום הנורמה או מעבר לכך יש להיבדק על ידי נוירולוג. כאשר האסימטריה נובעת מפתולוגיה (זאת אומרת, שמשהו אינו כשורה) בדרך כלל היא מלווה בתופעות נוספות, כגון כאבי ראש, בחילות, טשטוש ראייה, הפרעה בשיווי משקל ועוד. לכן טוב ונכון מצד הפסיכיאטר המטפל בך ששלח אותך לבדיקת נוירולוג.

בכל מקרה, לתופעות שתיארת אין קשר לשאלה אם "מיהרת" ליטול כדורים או שאין צורך בכדורים. התשובה לשאלות אלו יכולה להינתן רק לפי הבדיקה הפסיכיאטרית המלאה, וללא כל קשר לתופעות הלוואי של הכדור.

תרגיש טוב!

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!