שאלה - הפרעות בעיכול שעשויות להצביע על תסמונת המעי הרגיז

השאלה:
יש לי בעיה של גזים וצואה רכה, ולעיתים רחוקות שלשול, כבר מספר שנים. שמתי לב כבר לפני כמה שנים שזה נובע מאכילת סוגי קטניות מבושלים, כגון חומוס, שעועית ותירס, ואני נמנע מאכילתן.

בערך בשנתיים האחרונות נראה לי כאילו הרגישות שלי למספר רב של מזונות עולה מאוד: אותן התופעות מופיעות לאחר אכילת מוצרי מאפה, חלב ואגוזים. ניסיתי לאכול מוצרים ללא לקטוז ולא היה שינוי. דוקא כשנמנעתי מאכילת מוצרים עם גלוטן התוצאה היתה טובה מאד, אבל רק למשך לא יותר משלושה ימים, וקשה לי לבודד את מה שגורם להפרעות.

הסתכלתי באתר וראיתי שהתרופה פסיליום יכולה להגדיל את נפח הצואה ולעזור במקרה של שלשולים, אבל מצד שני, כתוב שהיא נועדה לטפל בעצירות, וזו ממש לא הבעיה אצלי, ולכן מאוד לא ברור לי אם כדאי לנסותה. לפני שנה עשיתי בדיקה אנדוסקופית והתוצאה היתה בסדר גמור, ללא ממצאים חריגים. מעבר לרגישות למזון, מאז ומתמיד הושפעה הקיבה שלי ממצב נפשי. כשאני במתח, וזה קורה הרבה מאד, התופעה תמיד מתרחשת. אולי כדאי לבדוק גם במישור הזה?

התופעה מפריעה לי מאוד בתפקוד היומיומי, ואני מתלבט איך לגשת ולפתור אותה.


תשובה:


נראה שהסיבה לשינויים בהרגלי היציאות שלך מורכבת, ומשלבת הן פרמטרים תזונתיים והן נפשיים. על כן, כשהסיבה לא ברורה, קשה להציע טיפול שיהיה נכון ויעיל.

הנסיונות התזונתיים שערכת טובים והגיוניים, אך נראה שהם לא פתרו את הבעיה, ולכן נראה שאולי מדובר ב"תסמונת המעי הרגיז", שהיא למעשה שילוב של כאבי בטן עם שלשולים ועצירויות ללא כל מחלה מוגדרת, ושלרוב קשורה למצבים נפשיים.

אני ממליצה לפעול בכמה מישורים. תחילה פנה לתזונאי/ת על מנת להרכיב תפריט המורכב ממזונות שמונעים תופעות כאלו. במקביל פנה לגסטרואנטרולוג, על מנת לשלול כל פתולוגיה הקשורה למעי. נסה גם להיוועץ בפסיכולוג/ית, על מנת להפחית את המתחים בהם אתה שרוי. מעבר לכך, ייתכן שפעילות גופנית מסודרת בשילוב עם תזונה מאוזנת יעזרו לך הן במישור הנפשי והן במישור הגופני.

ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!