שאלה - אבי, בן 84, עבר אירוע מוחי שאירע לפני 8 חודשים, עם פגיעה בצד ימין (יד ורגל) ומיתר קול בצד ימין. בימים האחרונים הוא פיתח מצב של כאבי בטן, עוויתות, יציאה קשה מאד, ולאחר מספר נסיונות היציאה אומנם קשה אך

השאלה:
אבי, בן 84, עבר אירוע מוחי שאירע לפני 8 חודשים, עם פגיעה בצד ימין (יד ורגל) ומיתר קול בצד ימין. בימים האחרונים הוא פיתח מצב של כאבי בטן, עוויתות, יציאה קשה מאד, ולאחר מספר נסיונות היציאה אומנם קשה אך משחררת אותו מכאב הבטן. אציין גם שלאבי יש בעיית סוכ


תשובה:


עצירות היא סיבה שכיחה ביותר לכאבי בטן עוויתיים. כאבי הבטן הללו בדרך כלל חולפים לאחר יציאה. הסיבות לעצירות רבות מאד. תרופות רבות עלולות להוביל לעצירות (כגון תוספי הסידן שאביך מקבל), וגם תזונה ענייה בסיבים ובמים עלולה להוביל לעצירות. חוסר תנועה, כמו אצל אנשים המרותקים למיטה (בשאלתך לא ציינת מהו המצב התפקודי של אביך) יכול להוריד את תנועתיות המעי. כמו כן אירוע מוחי כשלעצמו יכול להוביל לפגיעה כזו או אחרת בעצבוב של מערכת העיכול ועל ידי כך לפגיעה בתנועתיות של המעי ולעצירות. בכל הגורמים הללו ניתן לטפל באופן שמרני, סימפטומטי ולא ספציפי, כלומר יותר פעילות (הליכה ותנועה אם זה אפשרי), יותר סיבים בתזונה, שתייה מרובה, ואם זה לא מספיק - ניתן להוסיף משלשלים עדינים.

מאידך גיסא חשוב לזכור כי קיימים גם מצבים פתולוגיים אחרים המובילים לעצירות שאותם יש לאבחן ולהם יש טיפול ספציפי. מצבים אלה כוללים הפרעות הורמונליות (חסר פעילות של בלוטת התריס למשל), הפרעות גידוליות (גידולים של המעי הגס או גידולים הלוחצים על המעי), מצבים דלקתיים ועוד.

במקרה של אביך אני ממליץ ראשית לבצע בדיקות ראשוניות אצל רופא המשפחה (כגון תפקוד בלוטת התריס), ולהתחיל במקביל בשינוי תזונתי שיכלול שתייה מרובה ותזונה עשירה בירקות, פירות וסיבים. אם זה לא יועיל, ניתן להתחיל טיפול במשלשלים עדינים ללא כל דאגה, כמובן תחת השגחה ותחילה במינונים נמוכים. לא הייתי מפסיק את הטיפול בתוספי הסידן בשל חשיבותם הרבה במניעת שברים באנשים בגילו.

רפואה שלמה,

ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!