שאלה - מתי יש לכרות את כיס המרה?

השאלה:
בבדיקת אולטרסאונד של הבטן העליונה נמצאו התוצאות הבאות: כבד - במרקם הומוגני, תקין. כיס מרה - בצוואר כיס המרה הודגמה אבן כ-1.5 ס"מ. דרכי מרה - אינן מורחבות. טחול - בגודל ובמרקם תקינים. לבלב - מוסתר על ידי גזים. כליות - בגודל ובמבנה תקינים,




תשובה:


בדיקת האולטרסאונד שאתה מתאר תקינה (שגרתי שקשה לראות את הלבלב בבדיקה זו), למעט הממצא של אבן בכיס המרה. אנשים עם אבנים בכיס המרה נחלקים לשלוש קבוצות:

אסימפטומטיים (כאלה שאין אצלם תסמינים, כמו למשל כאבי בטן), סימפטומטיים, ואלה שמפתחים סיבוכים (3% עד 5% מהסימפטומטיים). רוב האנשים להם אבנים בכיס המרה לא מפתחים סימפטומים. רק כאחוז או שניים בשנה סובלים מכאב בטן על רקע זה. לא נהוג לכרות את כיס המרה כריתה מניעתית באנשים שנמצאו אצלם אבני מרה שאינן סימפטומטיות, למעט במקרים הבאים:

סוכרתיים, חולים בסיכון גבוה לממאירות (כאלה שאצלם כיס המרה מסוייד, "פורצלן"), ילדים, ואבני מרה המתגלות במהלך ניתוח בטן פתוח.

מדוע מלכתחילה עשית אולטרסאונד בטן? לא נראה לי כי יש לך כרגע משהו "לעשות" פרט להישארות במעקב. היוועץ ברופא המטפל שלך, אולי בשל גודל האבן או מיקומה יציעו לך אחרת.

אגב, לא מצאתי בספרות הרפואית עדות לקשר בין התרופות שאתה נוטל לבין היווצרות של אבני מרה.

בברכה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
ד"ר ראובן בן-טובים ד"ר ראובן בן-טובים
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ