שאלה - ציפרלקס לפני ובמהלך הריון

השאלה:
התחלתי ליטול ציפרלקס 10 מ"ג, וברצוני לדעת בבקשה, כמה זמן לפני כניסה להריון יהיה עליי לחדול מנטילת התרופה, שכן לפי מה שהבנתי יש לתרופה השפעה מתמשכת גם אחרי הפסקת נטילתה. האם השינויים ברמות הסרוטונין במוח יכולים להשפיע על ההתפתחות הפיזית של העובר?


תשובה:


לגבי השליש הראשון של ההריון, אין כיום מספיק מידע לגבי ההשפעה של ציפרלקס בשלבים המוקדמים של ההריון. המידע שנאסף באופן מדעי ומסודר הוא רק לגבי בעלי חיים. בבני אדם לא בוצעו מחקרים מסודרים. לאור זאת, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (אשר נחשב מחמיר במיוחד) קבע לגבי ציפרלקס שניתן לתת את התרופה בהריון, אולם רק במקרה בו הרופא המטפל חושב שהרווח מנטילת התרופה עבור האישה (רווח = מניעת דיכאון) עולה על הנזק הפוטנציאלי (סבירות נמוכה מאד למומים עובריים).

אני ממליצה לך להתייעץ עם הפסיכיאטר/ית המטפל אם כדאי להפסיק את הטיפול מראש, או לחכות עד שתהיי בהריון, ואז להוריד את המינון בהדרגה. המרכיב העיקרי בשיקול הדעת צריך להיות המצב הנפשי שלך. מה היה המצב לפני התחלת הטיפול, מה המצב כעת, ומה הסבירות שהפסקת הטיפול תביא להחמרה במצבך.

חשוב לזכור כי מצב של דיכאון במהלך ההריון, וגם מצב של דיכאון לאחר לידה, עלול להשפיע השפעה שלילית על הרך הנולד, שאינה פחותה מהפוטנציאל של עלייה בשכיחות מומים מולדים.

יש יותר מידע לגבי ציפרלקס בשליש השלישי של ההריון. דווחו מספר מקרים של יילודים שאימותיהם נטלו תכשירים נוגדי דיכאון בהריון, והיילודים סבלו מתופעות לוואי זמן קצר לאחר לידתם, אשר נראות כמו מצב של "הרעלת תרופות". ההמלצה כיום היא שאישה הנוטלת תרופות נגד דיכאון תפסיק את הנטילה מספר ימים לפני הלידה, כך שהעובר "יתנקה" מהתרופה לפני לידתו, וכך ימנעו תופעות לוואי אלה. לאחר הלידה מומלץ בדרך כלל לחדש את נטילת התרופה.

לגבי הנקה עם ציפרלקס - זה לא מומלץ.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!