שאלה - התקפי פניקה פתאומיים

השאלה:
אני בת 36, סובלת זה שבוע וחצי מכאבים ומועקה בחזה, חוסר נשימה, נשימה כבדה, עקצוצים בידיים וברגליים, כאבים בראש (כאילו נפל עלי בלוק על הראש), קור, חוסר שקט. כל הזמן אני בפחד שזה יתקוף אותי. זה סיוט! אמרו לי לשים שקית ולנשום לתוכה וזה באמת עוזר. פתאום נ




תשובה:


התופעות שאת מתארת מתאימות למצב של הפרעת חרדה מסוג panic disorder או "התקפי-אימה". בדרך כלל ההפרעה מתפרצת בתקופות של מתח בחיים, או לאחר תקופה כזו (למשל לאחר פרידה מאדם אהוב, בתקופה של התחלת עבודה חדשה, או בזמן של הריון או לידה במשפחה).

מבחינת הבירור הרפואי, למרות שרוב הסיכויים שמדובר בהפרעת חרדה (מקור נפשי לתופעות), קודם כל הייתי שוללת סיבות גופניות לכך, כגון שינויים הורמונליים באיזון של הורמוני המין הנשיים, ובעיקר באיזון של בלוטת התריס. אלו שתי בעיות נפוצות אצל נשים בגילך, שיכולות לגרום לתסמינים דומים לאלה שאת מתארת, וניתנות לטיפול בקלות יחסית.

אני ממליצה לבקש מרופא המשפחה בדיקות כלליות: בדיקה גופנית מלאה, כולל הערכה של מערכת הלב וכלי הדם, וכן בדיקות דם ושתן של רמת סוכר, פרופיל שומנים בדם, ספירת דם, תפקודי כבד, תפקודי כליות, אלקטרוליטים (מלחים), רמת קלציום (סידן), רמת ויטמין B12 וחומצה פולית, רמות של הורמוני המין ושל הורמון בלוטת התריס.

במקביל, אני ממליצה לקבוע תור לפסיכיאטר, על מנת להציג את המצב באופן מפורט ולשקול אם המשך הטיפול התרופתי אותו את נוטלת הוא הדבר הנכון, או שכדאי לבצע שינוי כלשהו.

לתקופה המיידית - הקלונקס שקיבלת הוא טיפול טוב ויעיל.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
ד"ר רוית ינקו ד"ר רוית ינקו
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל