שאלה - תת-פעילות אוטואימונית של בלוטת התריס

השאלה:
בחצי שנה האחרונה אני מרגישה רעב, ועקב כך עליתי במשקל כ-8 קילו. אני גם סובלת מקור ומעייפות. לאחרונה אני מרגישה, בזמן הבליעה, כאילו תקוע לי משהו בגרון. נשלחתי לאולטרסאונד, ולפי התשובות, נאמר לי כי כנראה יש לי דלקת בבלוטת התריס. נשלחתי לבדיקות דם נוספות


תשובה:
בחצי שנה האחרונה אני מרגישה רעב, ועקב כך עליתי במשקל כ-8 קילו. אני גם סובלת מקור ומעייפות. לאחרונה אני מרגישה, בזמן הבליעה, כאילו תקוע לי משהו בגרון. נשלחתי לאולטרסאונד, ולפי התשובות, נאמר לי כי כנראה יש לי דלקת בבלוטת התריס. נשלחתי לבדיקות דם נוספות ואלו הם התוצאות:

TSH 2.04
T3 FREE 3.8
T4 FREE 12.0
THYROGLOBULIN AB 91.5
ANTI THYROID PEROXID 16.9

אודה אם תוכלו לאבחן את הבעיה. רופאת המשפחה כרגע בחופשה ואני קצת לחוצה.

התסמינים שאת מתארת אמנם מתאימים לתת-פעילות של בלוטת התריס. עם זאת, בבדיקות הדם שציינת, לא צירפת את יחידות המדידה, שרלוונטיות לפיענוח הבדיקות. לפי יחידות של Mu\l ה- TSH שלך תקין. אני מניחה שהתוצאות של ה- T3 וה- T4 שצירפת נתונות ביחידות של pmol\l ואם כך, שתיהן תקינות. כלומר, תפקודי התריס שלך על פניו נראים תקינים.

לגבי הנוגדנים, ה- thyroglobulin antibody אמור להיות שלילי וה- anti thyroid peroxid אמור להיות מתחת ל-0.3. כלומר, יש לך רמה גבוהה של נוגדנים.

לתת-פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם) ישנם גורמים רבים. אחד הגורמים הוא היפותירואידיזם אוטואימוני, כלומר כזה הנגרם על ידי נוגדנים עצמיים התוקפים את הבלוטה או את מתווכי פעולתה.

היפותירואידיזם אוטואימוני עשוי ללוות בלוטת תריס גדולה (גויטר, השימוטו) או, בשלבים מאוחרים, בלוטה מצומקת. התהליך האוטואימוני מפחית בהדרגה את פעילות הבלוטה, ולכן יכולה להיות פאזה של פיצוי שבה ההורמונים תקינים בבדיקה, אך ה- TSH גבוה. מצב זה נקרא היפותירואידיזם תת-קליני.

גישת האבחון הפשוטה ביותר להיפותירואידיזם אוטואימוני, היא מדידת נוגדנים בדם, אך יש לזכור כי ל-5% עד 15% מהנשים שאצלן תפקוד בלוטת התריס תקין (כמו אצלך) יש נוגדני תריס. לנשים אלו יש סיכון גבוה לפיתוח הפרעות בתפקוד בלוטת התריס.

סיכומם של דברים, את מתארת תסמינים של היפותירואידיזם, אך הבדיקות של תפקודי התריס שלך תקינות. הבדיקות של הנוגדנים אינן תקינות, וכנראה יש לך נטיה לפתח מחלה אוטואימונית של הבלוטה. עצתי לך היא לפנות לאנדוקרינולוג, אשר יפנה אותך לבדיקות נוספות, כגון מיפוי בלוטת התריס, דיקור מחט לבדיקת תאים (FNA) ועוד, לפי ראות עיניו.

בברכה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד

[13/04/2008]




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!