שאלה - נימול באצבעות כתוצאה משינויים ניווניים

השאלה:
כנראה לאחר שינה עם צוואר מכופף התחלתי להרגיש נימול וכאב בשתי האצבעות הקטנות ביד ורגל ימין. אורתופד שלח אותי לצילום רנטגן ולבדיקת EMG, ושניהם היו תקינים. נויורולוגית בדקה אותי ולא מצאה דבר, ושלחה אותי לבדיקת ויטמין B12 (עדיין אין תשובה). הסיפור נמשך כ


תשובה:


עמוד השדרה הצווארי מועד לשינויים ניווניים, המתרחשים במחצית מהמאוכלוסיה מעל גיל 50. מתוך אנשים אלה בערך 20% מפתחים תסמינים. המצב הרפואי הנובע משינויים אלה קרוי cervical spondylosis. יכול להיות שאתה סובל מבעיה זו, אשר החריפה כתוצאה מלחץ ממושך בשל תנוחה לקויה.

בין כל שתי חוליות ישנו דיסק. עם הגיל הדיסק מתנוון ונשחק, נהיה בלתי יציב, יכול לבלוט או לגרום באופן משני לעיבוי המבנים מסביב, כך שהתוצאה הסופית היא היצרות של החלל בו עובר חוט השדרה. באופן זה, יכול להיווצר הן לחץ ישיר על חוט השידרה (מצב הנקרא myelopathy) והן לחץ על שורשי העצב ביציאתם מחוט השדרה (מצב הנקרא radiculopathy). הלחץ גם יכול להפריע לאספקת הדם באזור, ולכן לתסמינים.

הרדיקולופתיה מתבטאת בכאב היורד מהכתף לאורך הזרוע, נימול וחולשת שרירים, כל אלה בטריטוריה של העצב הנלחץ. מיאלופתיה, מתבטאת בתסמינים שתוארו בגובה הפגיעה, אך בנוסף לכך, בשלל תסמינים מתחת לגובה עצבי זה, כמו חולשה של הרגל והפרעות תחושתיות למיניהן.

תהליך האבחון מתחיל בצילום רנטגן. זהו אמנם השלב הראשון אליו יפנו אותך, אך זוהי אינה בדיקת ההדמיה המועדפת לאבחון בעיה זו, או בכלל לבעיות בעמוד השדרה. הבדיקה המועדפת היא בדיקת MRI. (בעבר היתה מקובלת גם הדמיה הנקראת CT myelography אשר די יצאה משימוש לאור היותה פולשנית.)

מטרתה של בדיקת EMG היא בעיקר לשלול בעיה שרירית, כך שלא מפתיע שהתוצאה של בדיקה זו היתה תקינה. רלוונטי יותר לבצע בדיקות הולכה עצבית.

הטיפול בבעיה הוא לרוב שמרני, בעמצעות משככי כאבים, צווארון ומתיחות. התוויות לניתוח כוללות חסרים נוירולוגים מתקדמים, ולעיתים כאב בלתי נסבל.

ברפואה תמיד ישנה אבחנה מבדלת, כלומר אפשרויות אחרות להסבר המצב. באבחנה המבדלת של נימול אצבעות נכללים נזק עצבי, סוכרת, מחלת כלי דם היקפית, נוירופתיה אלכוהולית, מכת קור ועוד תסמונות נוירולוגיות פחות שכיחות. גם חוסר בוויטמין B12 מתבטא בתופעות נוירולוגיות, ולכן הגיוני לבדוק חסר שלו. בדוק גם את רמת הסוכר בצום.

אם תסמיניך אינם חולפים, עצתי לך היא לפנות לנוירולוג כדי לקבל הפניה לבדיקת MRI כדי לבדוק את האפשרות שהעליתי, וכן כדי לברר את האפשרות לעבור בדיקות הולכה עצבית.

בברכה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!