שאלה - הסיכונים בבדיקת CT בהריון

השאלה:
בשבוע ה-27-26 להריוני עברתי בדיקת CT לבדיקת תסחיף ריאתי עם חומר ניגוד. דאגתי להניח שני סינרים על הבטן, אך כידוע, הבדיקה מכוונת לריאות, ולכן אני חוששת שמא הקרינה הצליחה להגיע לתינוק. בני נולד, תודה לאל, בריא וחיוני, אך אני לא מצליחה להירגע מהחשש שאול


תשובה:


אני שמח על שאלה חשובה זו. החששות בחשיפת העובר המתפתח במהלך ההריון הם מובנים לגמרי. בכל חשיפה לקרינה במהלך ההריון ישנו סיכון פוטנציאלי לפגיעה בתינוק, אולם עובדה זו מתגמדת, או יותר נכון כמעט מתבטלת, כאשר מביאים בחשבון את הסיכון שהיה יכול להיגרם לאם, ולפיכך גם לתינוק, אם לא הייתה נעשית הבדיקה האבחנתית, במקרה שלך - סקירת ה- CT.

לפי המלצות האקדמיה האמריקאית לרדיולוגיה שפורסמו ב-2007 - "כמות הקרינה שאליה נחשף העובר בסקירת CT בודדה אינה משמעותית דיה כדי להשפיע על התפתחותו של העובר. עובדה זו מושפעת מאוד מגיל ההריון בה נעשית הבדיקה; ככל שהחשיפה נעשית בשלבי הריון מוקדמים יותר (בשבועות ה-10 עד ה-16), עולה הסיכון לפגיעה בעובר". עוד כתוב בהמלצות האקדמיה, "ככלל, סקירות CT אינן מומלצות במהלך ההריון, אלא אם התועלת בבדיקה זו עולה על הסיכון הפוטנציאלי בבדיקה זו".

המלצות אלו מגובות במחקרים רבים שנעשו ברחבי העולם, בהם נבדק הקשר בין חשיפה לקרינות שונות במהלך ההריון לבין הנזק הפוטנציאלי לעובר.

העובדה שילדת תינוק בריא וחיוני היא בוודאי עובדה חשובה שיש בה להסיר חלק גדול מהחששות המובנים שאת מציינת. רוב הסיכויים שאם אומנם נגרם נזק לילדך, הוא היה מתגלה בשבועות הראשונים לאחר הלידה. ככל שעובר הזמן והתינוק מתפתח כרגיל, הסיכוי שנגרם לו נזק הולך ויורד.

בברכה,

ד"ר עידו ווליניץ - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!