שאלה - מיפוי SPECT לזיהוי הפרעה בתפקוד

השאלה:
מהם הסיכונים בביצוע בדיקת SPECT למוח? האם בדיקה זו יכולה לשמש ככלי אבחנתי כדי לברר אם הפרעת קשב וריכוז היא מולדת או כתוצאה מטראומה מפגיעת ראש שאירעה לפני 4 שנים? והאם יש לבדיקה זו יתרון בקביעת סוג הטיפול שיידרש לילד בן 16?




תשובה:


במיפוי SPECT נעשה שימוש בחומר רדיואקטיבי המוזרק ישירות לווריד. במיפוי זה ניתן ללמוד על תפקוד האיברים ולא רק על המבנה שלהם. סוג החומר הרדיואקטיבי תלוי באזור בגוף שעל התפקוד שלו רוצים ללמוד. יש לוודא כי המטופל אינו רגיש לחומר המוזרק. הבדיקה עצמה אינה כואבת, ולרוב האנשים היא מאוד בטוחה. באזור הזרקת החומר יכול להיות דימום, כאב או נפיחות. לנשים בהריון או לנשים מיניקות אסור לקבל חומר רדיואקטיבי מחשש לפגיעה בעובר המתפתח.

רוב החומרים הרדיואקטיביים יוצאים מהגוף דרך השתן תוך מספר שעות מהזרקת החומר. רצוי לשתות הרבה כדי לעזור לחומר להישטף מהגוף. במהלך יום-יומיים לאחר הבדיקה הגוף מפרק את שאריות החומר.

SPECT יכול לזהות הפרעות בתפקוד, אולם לא את הסיבה להן, ולכן לא סביר שיבדיל מה מקור הפרעת הקשב והריכוז. מצד שני, לפי מחקרים שנעשו בתחום, בדיקת SPECT עוזרת בניבוי מי מהילדים עם הפרעת קשב וריכוז יגיב טוב יותר לטיפול ( בריטלין), אולם לאו דווקא קובעת את סוג הטיפול. יש לזכור כי להפרעת קשב וריכוז בכל זאת אין היום אופציות טיפול מגוונות במיוחד.

בברכה,

ד"ר שירי אורי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ