שאלה - אני אישה בת 28 בריאה (מדריכת אירובי) בדרך כלל, לא מעשנת, נשואה + 1, בהר

השאלה:
אני אישה בת 28 בריאה (מדריכת אירובי) בדרך כלל, לא מעשנת, נשואה + 1, בהריון בחודש תשיעי. לאחר המלצת הרופאה נעשתה לי בדיקת פאפ והממצאים הם cin 1 (טרום). שאלתי היא: א. האם עליי ללדת בקיסרי או עדיף לידה טבעית ? ב. מהם הסיכונים בשני המקרים ? ג. מהם ש




תשובה:

בדיקת פאפ (pap smear) היא דגימה של תאים הנלקחים מצוואר הרחם, כדי
לזהות שינויים המצביעים על מצבים סרטניים וטרום-סרטניים.

בדיקת הפאפ היא בדיקת סקר בלבד, שבמקרים רבים תוצאותיה אינן
מדויקות, ולא ניתן להשתמש בה כדי לקבוע אבחנה או להתחיל טיפול.
ב- 7-10% מן הנשים המבצעות את הבדיקה - התוצאות אינן תקינות, ונדרש
המשך בירור, כך שהפאפ משמש רק לצורך איתור נשים הנמצאות בקבוצת
סיכון לפתח סרטן צוואר הרחם.

התוצאות הלא תקינות בבדיקת הפאפ נחלקות לשלוש דרגות, ע"פ מידת
החומרה: CIN I-III .

CIN I - משמעו דיספלזיה קלה, כלומר שינוי בתאים המתבטא בהתחלקות
מהירה מן הרגיל ומבנה שונה.
קבלת תוצאה כזאת מחייבת המשך בירור.
בדרך כלל הצעד הבא יהיה קולפוסקופיה - צפיה בצוואר הרחם בעזרת
מכשיר הנקרא קולפוסקופ. בדיקה זו מאפשרת גם נטילת ביופסיות וקביעת
אבחנה מדויקת.
גם אם האבחנה של CIN I מתגלה כנכונה, הגישה היא בדרך כלל מעקב
בלבד, שכן רוב הממצאים האלה נעלמים ספונטנית.

16-9% מן הנגעים יהפכו ל- CIN II או III במהלך מעקב של שנתיים. גם
במקרה זה - מדובר בנגעים טרום סרטניים.

ממצא כזה שיתקדם, או ממצא שלא ייסוג במשך שנתיים - יצריך טיפול.
אם מוחלט על טיפול - מדובר בצריבת הנגע או בכריתה כירורגית שלו.

אין כל קשר בין תשובת הפאפ לבין צורת הלידה. ההחלטה על לידה
וגינלית או על ניתוח קיסרי צריכה להתבצע בהסתמך על שיקולים אחרים.

כמו שהבנת ודאי, אין כל צורך בכריתת הרחם - תשובת הפאפ אינה ודאית,
וגם במקרה שיתגלה אצלך ממצא חשוד בביופסיה - הרי שברוב המקרים תהיי
נתונה למעקב בלבד. גם אם יוחלט על טיפול - יהיה זה טיפול מקומי.





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל