שאלה - לפני כשנתיים אובחנו אצלי מספר גידולי אנדומטריוזיס גדולים יחסית (כהגדרת הרופאים) על השחלות. האבחנה נעשתה ע"י בדיקת אולטרסאונד + דופלר ובדיקת דם. מאז אני מטופלת במיקרוגינון 30 באופן רצוף וקבוע ואכן ק

השאלה:
לפני כשנתיים אובחנו אצלי מספר גידולי אנדומטריוזיס גדולים יחסית (כהגדרת הרופאים) על השחלות. האבחנה נעשתה ע"י בדיקת אולטרסאונד + דופלר ובדיקת דם. מאז אני מטופלת במיקרוגינון 30 באופן רצוף וקבוע ואכן קטנו הגידולים משמעותית. לא ביצעתי שום בדיקה כדי לר


תשובה:
אנדומטריוזיס פירושו הימצאות רירית רחם הנקראת אנדומטריום מחוץ
לחלל הרחם. אותם מוקדי רירית נמצאים בדרך כלל באגן, כמו אצלך, אולם
עשויים להיות למעשה בכל מקום בגוף. לרוב אין תסמינים אולם ייתכנו
כאבים באגן סביב המחזור, דימומים באמצע החודש או אי סדירות המחזור,
כאבים בזמן יחסי מין ופגיעה בפוריות. האבחנה נעשית באופן המדויק
ביותר בניתוח לפרוסקופיה והסתכלות ישירה על הנגעים בחלל הבטן. קשה
מאוד לאבחן אנדומטריוזיס על פי בדיקות הדמיה בלבד, אך הדבר ניתן,
כאשר מדובר בגושי רקמה על השחלות, הקרויים אנדומטריומות.

הטיפול באנדומטריוזיס יכול להיות רק טיפול בכאבים, טיפול הורמונלי
בגלולות, תרופה הנקראת דאנאזול או לאופרוליד להקטנת גושי הרקמה,
ופינוי הגושים בניתוח.

הגלולות אכן גורמות לניוון הרקמה שאינה במקומה, ובמקרים קלים הן
עשויות לגרום לעיכוב המחלה ונסיגת הגושים.

לאורך זמן, כדאי להיות במעקב גינקולוגי, וכל עוד הכאבים ואי הנוחות
חולפים עם גלולות יש להמשיך באותו טיפול. לגלולות יש סיכונים אחדים,
כמו הגברה קלה של הסיכון לשבץ מוחי ומחלות לב, השפעה לרעה על מאזן
הכולסטרול, וכנראה שעלייה כלשהי בסיכון לסרטן שד, אולם אין בנטילה
רצופה של מספר שנים סכנה של ממש והן נחשבות בטוחות. ייתכן מאוד
שבמקרה שלך שווה ליטול את התרופה כי התועלת בה רבה על ההפסד שבאי
נטילתה.

לגבי הדמיית הגושים, אין המלצה חד-משמעית בעניין, והדבר יכול
להיעשות באולטרסאונד מדי מספר חודשים בהתאם להמלצת הרופא.





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!