שאלה - הקלה על כאבי ראש בעזרת טיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי

השאלה:
אני בן 23. לפני כ-4 שנים וחצי התחילו לי כאבי ראש כרוניים, tension headhache, ללא סיבה ברורה. אחרי אלפי בדיקות CT ובדיקות נוירולוגיות, הפנו אותי לפסיכיאטרית שטענה שזה כתוצאה מדיכאון, לחץ וחרדות, ונתנה לי כדורים, ועד היום אני נוטל תרופות. במשך השנים ה


תשובה:
אני בן 23. לפני כ-4 שנים וחצי התחילו לי כאבי ראש כרוניים, tension headhache, ללא סיבה ברורה. אחרי אלפי בדיקות CT ובדיקות נוירולוגיות, הפנו אותי לפסיכיאטרית שטענה שזה כתוצאה מדיכאון, לחץ וחרדות, ונתנה לי כדורים, ועד היום אני נוטל תרופות. במשך השנים היא שינתה לי את סוגי הכדורים. כיום, כבר כשנה וחצי, אני נוטל Viepax XR 75 וגם Clonex במינון 0.5 מ"ג. את הקלונקס אני נוטל כבר מהפגישה הראשונה איתה.

כאבי הראש היומיומיים שמהם אני סובל גומרים אותי. הם מתחילים באזור המצח, מתפשטים אחר כך לכל הראש, ומתחזקים כל יום למרות התרופות. לפני כ-4 שבועות הנוירולוג הוסיף Deralin במינון 40 מ"ג פעמיים ביום. עדיין אין שום שינוי. במשך השנים ניסיתי טיפולים שונים, כמו דיקור סיני וכירופרקטיקה והמון המון שיחות פסיכולוגיות, אך לא היה כל שיפור. כיום אני כבר בטיפול רביעי בביופידבאק. אני עוד לא יודע אם זה משפיע. בינתיים לא.

האם יש תקווה? האם יש לכם מה להמליץ לי? כאבי הראש מופיעים במיוחד בזמן ריכוז כמו נהיגה, קריאת ספר או שיחה ארוכה פנים אל פנים עם מישהו.

כאבי ראש כרוניים הם תחום נרחב של בעיות עם סיבות, תופעות וטיפולים שונים. נשמע כי בסך הכל אתה בכיוון הנכון, וכי במהלך השנים עברת בירור אשר שלל בעיות מסוכנות. נשמע גם כי אתה סובל מאוד ומנסה למצוא פתרון לבעייתך, ולא מתייאש, וזה ראוי להערכה.

חשוב להמשיך בקשר עם נוירולוג למרות שנשלחת למערכת בריאות הנפש. לעיתים הנוירולוג הנכון יכול למצוא רמז שיעזור להקל על סבלך בתחום כאבי הראש גם לאחר שנים.

חשוב למצות את הטיפול בתחום הטיפול הפסיכיאטרי כלומר להגיע למינון המקסימלי של התרופה, למשל לאפקסור במינון 300 מ"ג ליום, ולעבור תקופת טיפול משמעותית של כמה חודשים במינון הטיפולי. רק כך אפשר יהיה להעריך את יעילות הטיפול, משום שבעיות כרוניות הן "עקשניות", וכפי שהן נמשכות כבר הרבה זמן, נדרש גם הרבה זמן של טיפול כדי לשפר את המצב

מהתיאור שלך עולה כי הכאב קשור לריכוז, וכנראה גם לחרדה. אני ממליצה לשקול אבחון של הפרעת קשב וריכוז.

לעיתים, ברמת חרדה גבוהה, ובמצבי סבל כרוני, נדרש טיפול לא רק בתכשירים מקבוצת נוגדי הדיכאון והחרדה, אלא גם תוספת של תכשירים מקבוצת נוגדי הפסיכוזה, כיוון שהם יעילים לטיפול ברמת חרדה גבוהה, לא מכיוון שהמטופל פסיכוטי. אל תחשוש אם הפסיכיאטר/ית המטפל יציע אחד מתכשירים אלה.

בתחום הטיפול הפסיכולוגי, כדאי לנסות את השיטה הקוגניטיבית-התנהגותית, אשר מציעה פתרון יחסית מהיר בתחום הפרעות החרדה (יחסית לסוגי טיפול אחרים בתוך תחום הפסיכולוגיה).

תרגיש טוב,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית

[05/01/2010]




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!