שאלה - חוסר יעילות של ריטלין כאשר קיימת בעיית חרדה או דיכאון

השאלה:
אני בת 31. בגיל מאוחר זה התייאשתי מלהיאבק בחומר הלימוד, ומלשבת ימים שלמים ולבהות במחברות ולרחף במקום לקרוא אותן, ופניתי לנוירולוג לצורך אבחון לקבלת ריטלין. במבחן TOVA ניכרה השפעה חיובית של הכדור על יכולת הריכוז שלי, ואובחנתי כסובלת מבעיית קשב וריכוז


תשובה:


אין צורך לחכות חודש על מנת להחליט שריטלין משפיע. זה נכון לגבי תרופות אחרות. ישנה תקופת הסתגלות לטיפול, במהלכה לעיתים (אך לא בהכרח) מופיעות תופעות לוואי. מדובר בכמה ימים עד שבוע-שבועיים.

לגבי השפעת הכדור, כן, ייתכן כי ההשפעה הראשונה הייתה קשורה גם לאפקט הפסיכולוגי של נטילת טיפול. לאחר שנקבע הצורך בטיפול על ידי בדיקת ה- TOVA, התאמת המינון יכולה לארוך עוד תקופה. חלק מהפסיכיאטרים מתחשבים במשקל גופו של המטופל לצורך קביעת מינון הריטלין היעיל, ובכל אופן, המינון נקבע לפי התגובה הקלינית. זאת אומרת, שאם תמשיכי לחוש כי במינון זה אין שיפור בריכוז, יתכן שאת זקוקה לריטלין במינון גבוה יותר (למשל ריטלין LA במינון של 30 או של 40 מ"ג).

חשוב לציין כי לעיתים, הפרעה בריכוז נובעת מקשיים רגשיים, למשל חרדה או דיכאון, ואז ריטלין לא עוזר לריכוז. אני מציינת זאת בגלל שהשתמשת במונח "מחשבות סוררות" שחוזרות ומפריעות לך להתרכז. בתור פסיכיאטרית, המונח הזה גורם לי לחשוד שאולי את סובלת מרמה מסוימת של דיכאון או של חרדה, שאליהן קשור התוכן של אותן "מחשבות סוררות". אם הההפרעה בריכוז נובעת מבעיה רגשית ולא מהפרעת קשב, ריטלין לא יעזור, ויהיה עליך לטפל בבעיה הרגשית. אני ממליצה לחשוב על זה בכנות עם עצמך, ואם נראה לך שהשערתי יכולה להיות נכונה, אני ממליצה לך להתייעץ על כך עם פסיכיאטרי/ת.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!