שאלה - צורך בקולונוסקופיה לבירור כאבי בטן

השאלה:
לפני מעל לשנה החלו לי כאבי בטן עליונה באיזור הקיבה. הכאבים החזקים היו בעיקר בשעות הלילה והבוקר המוקדמות. בחצי שנה האחרונה הכאבים התחזקו ונפרסו על כל שעות היום והחלטתי לנסות לטפל בנושא. עשיתי בדיקות דם וצילומי רנטגן והכל היה תקין. בבדיקת נשיפה שהפנה א


תשובה:

לדעתי את מתארת שתי קבוצות שונות של סימפטומים.
קבוצה ראשונה היא הכאבים בבטן העליונה, מלווה בד"כ בתפיחות בטנית ולעיתים עם תחושת צרבת. סימפטומים אלה יכולים בהחלט להתאים לדיספפסיה, שאחת מהסיבות להסתמנות הקלינית הזו היא קיומו של חיידק בשם הליקובקטר פילורי בקיבה. טיפול בחיידק בהרבה מקרים מוביל לשיפור ניכר בסימפטומים. יש לציין כי יש אנשים שסילוק החיידק (ע"י טיפול מתאים) לא מוביל לריפוי הסימפטומים, וכמובן ישנם אנשים הנושאים את החיידק בקיבתם אך ללא סימפטומים כלל. אבחנת קיומו של החיידק נעשית באמצעות מבחן נשיפה. ניתן לבצע גם גסטרוסקופיה + ביופסיה המוכיחה קיומו של החיידק.

קבוצה שניה של סימפטומים הם כאבי בטן מפוזרים, כאבים ביציאה, ודימום רקטלי (דימום עם הצואה). סימפטומים אלה הם סימפטומים המחייבים בירור יותר מעמיק של הבעיה. הסימפטומים הללו יכולים להיות הסתמנות של מחלות רבות מאד. לדוגמה, מחלות זיהומיות (זיהומי מעיים חיידקיים, פרזיטריים, תולעים, אמבות) המובילות לשלשולים ודימום ביציאה. יש צורך באבחון המזהם וטיפול בהתאם. סיבה נוספת היא מחלת מעי דלקתית (מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית), מחלות אלו הינן מחלות בהם קיימת דלקת שאינה זיהומית במעיים ומובילה לכאבי בטן ולדימום ביציאות. דרך האבחנה היא קולונוסקופיה בה מסתכלים על המעי הגס (וחלק קטן מהמעי הדק) מבפנים, ורואים האם קיים תהליך של דלקת. כמו כן לוקחים ביופסיות במהלך הפרוצדורה. הביופסיה נועדה לאבחנה סופית של המחלה. סיבות אחרות הן טחורים (אף על פי שבד"כ זה לא מלווה בכאבי בטן), סעיפים במעי הגס (גם לא אופייני בגילך ולא מתאפיין בכאבי בטן), מחלות גידוליות (גם מאד לא מתאימות לגילך) ועוד.

בכל אופן לצורך אבחנה סופית יש מקום לקולונוסקופיה. אין דחיפות, אך כדאי לעשות זאת בהקדם. המתנה של חודשים היא מוגזמת ואינה מוצדקת. תשובת הקולונוסקופיה יכולה להיות כבר לאחר הפרוצדורה, לגבי המראה של המעי (הגסטרואנטרולוג המבצע יכול להסביר לך), אולם תשובה סופית של ביופסיות בד"כ לוקחת 2-3 שבועות.

במקרה שלך ייתכן ויש קשר בין שתי קבוצות הסימפטומים, ולמעשה מדובר במחלה אחת ממנה את סובלת, או שמדובר בשתי מחלות שונות, שאת הראשונה (קיומו של ההליקובקטר פילורי) סילקנו כבר בטיפול שקיבלת, וכעת מדובר במשהו שונה ואחר.

רפואה שלמה.
ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!