שאלה - פצעים, גרד ותרופות פסיכיאטריות

השאלה:
אני בן 58. אושפזתי לפני 10 חודשים בגלל תאונה. יש לי המטומה ברגל שמאל, עברתי פתיחת המטומה, זיהום, גרד איום ונורא ופריחה בכל הגוף, שימוש בעשרות תרופות - והפצע מהתאונה לא עבר. הרופא החליט לאשפז אותי, ורופא העור המליץ לגשת לפסיכיאטר. אושפזתי ושם נתנו לי פרדניזון 40 מ"ג ביום ומרחו את גופי 4 פעמים ביום בדרמובט. גופי ספג את התרופות וכיום אני בטיפול פסיכיאטרי, מקבל ציפרלקס, פרפנן, ואבן, ובונדורמין, וגם משתמש במשחת דרמובאט ועדיין סובל.

האם יש קשר בין לקיחת התרופות לסבל הנוראי שאני סובל? כבר ראו אותי עשרות רופאים ופרופסורים מקצווי הארץ ואין מושיע. אולי יש כאן נזק כתוצאה מתגובות בין-תרופתיות? אני מתגרד כבר שנה שלמה, סובל מסחרחורות, טשטוש ראיה, ואני עצבני מאוד.


תשובה:


אכן נשמע כי עוברת עליך תקופה קשה מאד. כיום ידוע כי למצב הנפשי יש חשיבות רבה והשפעה חזקה על יכולת הגוף להחלים מפצעים ומטראומות גופניות. יחסי הגומלין גוף-נפש הם מורכבים ודו-כיווניים. לעיתים לאחר פגיעה גופנית מופיע מצב נפשי קשה, ולעיתים המצב הנפשי הוא שהופך פגיעה גופנית לקשה הרבה יותר מאשר הפצע עצמו. בנוסף, ישנה תופעה של גרד ממקור נפשי, אשר יכולה להיות קשורה הן לדיכאון והן למצבי פוסט-טראומה או פסיכוזה, וייתכן כי רופא העור אשר המליץ לך לפנות לפסיכיאטר חשב על אפשרות כזאת.

תיארת כי ראו אותך רופאים רבים וכי אתה מטופל בתרופות רבות, והשאלה שלי היא אם הרופאים השונים שוחחו ביניהם. האם נערך דיון בין-תחומי על מנת לנסות להגיע לתמונה שלמה של מצבך, שתמצא את הקשר בין המצב הגופני לבין המצב הנפשי? האם נעשה נסיון להציע טיפול אשר משלב את ההתייחסות למכלול הבעיות?

לאור קריאותייך לעזרה והרושם כי סבלך עמוק וקשה, אני אפילו מציעה לך הצעה שאולי תישמע מעט קיצונית, אך להערכתי תתרום להתקדמות מצבך: לבדוק את האפשרות של אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי הקרוב למקום מגוריך. הכוונה לאשפוז במסגרת שתתאים למצבך, כגון מחלקה פתוחה או מחלקת אשפוז יום. להערכתי, במסגרת מסוג זה תקבל מענה מקיף ומסודר, וניתן יהיה להזמין יועצים רפואיים מהתחומים השונים ולעבוד איתם בשיתוף פעולה, לבחון את הרכב הטיפול התרופתי שלך ואת ההשפעה של הטיפולים השונים, ובקיצור - לעזור לך!

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!