שאלה - הקשר של הגלולה דיאנה לאקנה, נשירת שיער וקרישיות הדם

השאלה:
נטלתי גלולות למניעת הריון מסוג דיאנה 35 במשך שנה כטיפול באקנה. ממידע באינטרנט ומידע אישי, ידוע לי על כך שהגלולה יכולה לעזור גם במקרה של נשירת שיער על רקע הורמונלי. מאז שלקחתי את הגלולה נפסקה הנשירה והאקנה נעלם. לפני חודש וחצי הפסקתי להשתמש בגלולה בגלל החשש התמידי שהיה לי להשתמש בה בכלל, וזה בגלל שיש לאמא שלי קרישי דם.

בעקבות כך, נשירת השיער חזרה, וכבר לאחר שבועיים חזרו לי הפצעים. רופא הנשים שלי, לעומת זאת, אומר שהוא לא רואה סיבה להפסקת הגלולות מצידי, כי איני נמצאת בקבוצת סיכון - אני מתחת לגיל 30 ואיני מעשנת.

האם ידוע לכם על שימוש בדיאנה 35 כטיפול בנשירת שיער על רקע הורמונלי? האם דיאנה 35 יכולה לגרום לנשירת שיער?

האם אורח חיים בריא, שכולל תזונה נכונה (מופחתת שומנים וכולסטרול), ספורט והימנעות מעישון סיגריות, יש בהם די כדי לבטל את תופעת קרישי הדם שהגלולות יכולות לגרום?

האם הפסקות בנטילת התרופה תורמות לאי הופעת קרישי דם? ואם כן, כמה זמן צריכה להימשך הפסקה יעילה?

האם הגלולה יכולה לאזן את המצב ההורמונלי בגוף כך שגם אחרי שמפסיקים ליטול אותה המצב יישאר מאוזן? או שבכל פעם שאפסיק לקחת את הגלולה תופעות האקנה והנשירה יופיעו שוב?


תשובה:


הגלולה דיאנה מכילה cyprotereone acetate. שזהו הורמון פרוגסטין עם פעילות אנטי אנדרוגנית. ההנחה היא שרמות גבוהות של ההורמון טסטוסטרון (הורמון "גברי" אנדרוגני) גורמות לאקנה, לשיעור יתר וכן להקרחה גברית. לכן, נטילה של הגלולה המכילה חומר נוגד טסטוסטרון אמורה להועיל גם בטיפול בתופעות אלו.

עם זאת, יש נשים המדווחות דווקא על נשירת שיער בעת השימוש בגלולה. הדבר אינדיבידואלי, כמו שכל אישה חווה תופעות לווואי אחרות ובעוצמות אחרות - גודש בשדיים, תיאבון מוגבר ועוד.

נטילת גלולות בהחלט עלולה לגרום לקרישיות יתר, במיוחד אצל נשים מעשנות מעל גיל 30. שמירה על אורח חיים בריא (תזונה מאוזנת ופעילות גופנית) אמנם חשובה ללא כל קשר לנטילת הגלולות, ואולי יכולה להקטין את הסיכון, אך אין בה כדי לבטל אותו לגמרי.

במקרה שלך, אני ממליצה לגשת לרופא המשפחה, על מנת לברר אם יש רקע גנטי לקרישיות היתר אצל אימך.

הפסקות בנטילת הגלולות עשויות להועיל, אך הן משמבשות את כל האיזון ההורמונלי, מה גם שאין תקופה הנחשבת לתקופה "בטוחה", בה יורד הסיכון לאפס. הגלולה אינה גורמת לאיזון הורמונלי אם לא נוטלים אותה בקביעות. אם מטרת השימוש בגלולות אצלך היא הטיפול באקנה או בנשירה, אני ממליצה לך לפנות לרופא עור ואולי לקבל טיפול אחר שאינו הורמונלי על מנת לשפר את התופעות.

ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!