שאלה - צעיר שסובל מחרדה ופוחד מטיפול תרופתי

השאלה:
אני בן 24 ולפני כמה חודשים החלו אצלי תופעות שכיום אני יודע שהן התקפי חרדה. זה קרה ללא שום סיבה מיוחדת. ההתקף הראשון היה בזמן טיול בדרום אמריקה, כשהייתי ממש רגוע ושמח, והמשיך לאחר חזרתי לארץ. התופעה מתרחשת פעם בשבוע-שבועיים, אך מטרידה אותי המחשבה על זה כל רגע בחיי היום-יום, "הנה, עוד שנייה זה עומד להתרחש".

הלכתי לרופאת המשפחה שלי, סיפרתי לה על זה, והיא המליצה לי להתחיל שימוש בפקסט. לפני 3 ימים התחלתי ליטול את התרופה, כדור של 20 מ"ג ביום, אבל התרופה גורמת לי בחילה ויובש בפה, מדכאת את התיאבון, וגורמת לקצת טשטוש, לתחושה מוזרה של "זומבי". כמו כן, היא גורמת לי להפרעות בשינה ולהפרעות בתפקוד המיני, ואף נראה לי כי האישונים שלי קצת יותר מורחבים מהרגיל, וגם זוגתי מאשרת זאת על ידי השוואה לאישונים שלה.

האם זה בסדר שרופאת המשפחה שלי נתנה לי מרשם לפקסט בלי כל התייעצות עם פסיכולוג או פסיכיאטר? האם פקסט היא בכלל התרופה הנכונה למקרה זה?

האם כדאי לי להפסיק השימוש וללכת להתייעץ קודם עם גורם מומחה, עם פסיכולוג או פסיכיאטר? יכול להיות שהתרופה רק "מדחיקה" את הסיבה והגורם האמיתי, שאין לי מושג מהו, ושכשאפסיק ליטול אותה, ההתקפים ישובו. אם כן, למי ניתן לפנות לאבחנה? התורים דרך קופת חולים ארוכים מאוד - חודשיים עד 3 חודשים בערך.

האם תחילת השימוש גורמת לפיתח תלות בתרופה בהמשך?

מפחיד אותי מאוד השימוש בתרופה המשפיעה על המוח. אני לא רוצה להפוך להיות בנאדם אחר או שונה ממה שאני כעת, אחרי כל הסיפורים ששמענו על הפרוזק. אציין שאני בנאדם בריא מאוד ששונא ליטול כדורים. אני עוסק בספורט, בקשר נעים ואוהב מאוד עם המשפחה ועם החברה, ונמצא בשיא תקופת לימודים, ואני בסדר עם הלימודים, זה לא ממש מרגש אותי. אני לא בנאדם מדוכא. הבעיה היא רק התקפי חרדה מידי פעם.


תשובה:


התקפי חרדה מופיעים לעיתים בהקשר של תקופות של מתח מוגבר בחיים, או לאחר תקופה של עומס רגשי מכל מיני סיבות. בדרך כלל הבעיה נמשכת חודשים בודדים ודועכת מעצמה.

במקרים שזה נמשך מעבר לכך, מומלץ להיעזר בטיפול, על מנת לקטוע את מעגל הקסמים של ההתקפים והציפייה להתקף נוסף. יתכן שהבעיה תשתפר גם ללא טיפול, אולם אין לדעת מה משך הזמן שזה יארך, ובינתיים ישנה פגיעה ניכרת באיכות החיים ולעיתים גם פגיעה ביכולת התפקוד. הטיפול יכול להיות תרופתי או פסיכולוגי, או שילוב של השניים.

התרופות המקובלות כיום כטיפול להפרעות חרדה הם נוגדי דיכאון וחרדה מקבוצת ה- SSRI, כמו רסיטל, פריזמה, סרוקסאט. ההתאמה של תרופה עבורך יכולה להיעשות על ידי פסיכיאטר/ית וגם על ידי רופא המשפחה.

התרופות האלו יוצרות הקלה משמעותית בהרגשה רק לאחר נטילה של 3-2 שבועות, ואז מומלץ להמשיך עם התרופה שעזרה למשך מספר חודשים, ולאחר מכן להפסיק בהדרגה את הטיפול. לעיתים מוסיפים לשבוע-שבועיים הראשונים של הטיפול כדורי הרגעה, כדי לספק איזושהי הקלה מיידית. לאחר מספר שבועות עם שימוש בתרופה מסוג SSRI יש להפסיק את השימוש באופן הדרגתי, לפי הוראות הרופא, את השימוש בתרופת ההרגעה.

טיפול פסיכולוגי מסוג טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (Cognitive Behavioral Therapy או בקיצור CBT), נמצא יעיל לטיפול בהפרעות חרדה במידת יעילות דומה לזו של תרופות, ומובן שיש לו פחות תופעות לוואי. הוא נמצא יעיל במיוחד למניעת הישנות של הבעיה בעתיד. מסיבה זו מומלץ לשקול את האפשרות הזו במקביל לבדיקת אפשרות הטיפול התרופתי.

כל התרופות מקבוצת ה- SSRI עלולות לגרום לפגיעה בתפקוד המיני, ובייחוד לתופעה של עיכוב בהגעה לאורגזמה. ישנם הבדלים אינדיבידואליים בין אדם לאדם מבחינת התגובה לתרופה, ולעיתים מעבר לשימוש בתרופה אחרת ממשפחת ה- SSRI (למשל מציפראמיל לציפרלקס) משפרת את המצב. בנוסף, לאחר תקופה של מספר חודשים של שימוש בתרופה אחת, לעיתים תופעת לוואי זו נחלשת בהדרגה.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!