שאלה - טיפול לא הורמונלי לגלי חום של גיל המעבר

השאלה:
האם יש חומר שיפעל רק על נוראדרנלין ולא על סרוטונין לטיפול בגלי חום תכופים, כל 40 דקות? לפני שנתיים, מגיל 52, התחילו אצלי גלי חום, כ-22 ביום ו-3 בלילה. גלי החום מלווים בנפילת לחץ הדם ל-100/65 ודחף מיידי בשלפוחית השתן. אימי נפתרה מסרטן- אני פוחדת מתחליפים הורמונליים. אין לי דיכאון.

אפקסור 75 מ"ג למשך 5 שבועות הוריד את כמות הגלים לחצי. רסיטל 40 מ"ג למשך 5 שבועות לא השפיע על הגלים. לאיזה רופא קונבנציונאלי המטפל בגלי חום ללא הורמונים עלי לפנות?


תשובה:


רסיטל הוא תכשיר מקבוצת ה- Serotonin Specific Reuptake Inhibitor או SSRI. הוא מעלה את רמת הסרוטונין בסינפסה בין תאי העצב. Venlafaxine או אפקסור הוא תכשיר מקבוצת ה- Serotonin & Noradrenaline Reuptake Inhibitor או SNRI, אשר מעלים את רמת סרוטונין וגם את רמת הנוראדרנלין.

ישנם מעט תכשירים הפועלים רק על נוראדרנלין, למשל Reboxetine (אדרונקס), ותכשירים אחרים שפועלים גם על נוראדרנלין וגם על רצפטורים נוספים, למשל Mirtazapine (מירו או רמרון).

נראה לי, מבחינת ההיגיון הרפואי, שאם מינון נמוך של אפקסור עזר מעט, הדבר ההגיוני לעשות בהמשך כדי לקבל עזרה נוספת הוא להעלות את מינון האפקסור, למשל ל-150 מ"ג ליום.

הרופאים הקונבנציונליים המטפלים בגלי חום הקשורים להפסקת המחזור הם רופאי נשים. עלייך לספר לרופא את סיפורך, כולל ההיסטוריה המשפחתית, לרופא הנשים אליו תגיעי, והוא בוודאי יוכל להציע לך סוגי טיפול אחרים פרט לטיפול הורמונלי.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!