דלג לתוכן
עקבות חלבון בשתן
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/03/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

אני לפני הגיוס ואני פסול מטייס עקב בעיית כליות שהייתה לי לפני שנה וחצי. היה לי דם בשתן וכאבים במותן, הייתי מאושפז בבית חולים, וזה קרה פעם אחת למשך שבוע בערך. הייתי בטוח עד אתמול שאם זה היה חד- פעמי אז זה בסדר אבל לפני מספר חודשים עשיתי בדיקות ולא שמתי לב למה שכתוב בתוצאות ושלחתי לצבא. הלכתי לפני יומיים לרופאה והיא אמרה שיש לי עקבות של חלבון בשתן. מה זה אומר? האם זה יהיה ככה לנצח שתקופה מסויימת הכל יהיה תקין ופתאום יהיו עקבות או יותר מזה? מה אפשר לעשות בנידון והאם בכלל ניתן? יכול להיות שהכליה נדפקה לי באופן בלתי הפיך?

תשובה:
כמות החלבון המופרשת בשתן באופן תקין אצל מבוגר היא פחות מ-150 מ"ג ליום. הפרשת חלבון מוגברת בשתן, או כפי שהיא נקראת בלועזית - פרוטאינוריה, משקפת בדרך כלל חדירות מוגברת של הכליה, כך שחלבונים שבדרך כלל לא עוברים את הסינון, ונשארים בגוף - מופרשים החוצה. חלבון בבדיקת שתן בודדת יופיע ב-4% מן הגברים וב-7% מן הנשים. תופעה זאת נקראת Transient proteinuria והיא תקינה לחלוטין. החלבון המוגבר בשתן עשוי להופיע עקב לחץ גופני מוגבר: פעילות גופנית או מחלת חום. במקרה כזה - בדיקת השתן הבאה תהיה תקינה לחלוטין. תופעה נוספת, האופיינית בגיל ההתבגרות ויכולה להסביר נוכחות חלבון בשתן נקראת Orthostatic proteinuria. במקרה זה תהיה הפרשה של חלבון בשתן במצב של עמידה, אולם אם תילקח הבדיקה בשכיבה - תוצאת הבדיקה תהיה תקינה לחלוטין. גם Orthostatic proteinuria אינה דורשת מעקב או טיפול. אם הממצא של פרוטאינוריה חוזר על עצמו גם בבדיקות הבאות, ואינו קשו לתנוחה בה ניתן השתן - יש לבצע בירור, והחשד למחלה כלייתית או מערכתית עולה. אם כך, עליך לחזור על בדיקת השתן לפחות פעמיים נוספות. אם עדיין יימצא חלבון - יש לבצע בדיקה בשכיבה. אם עדיין יימצא חלבון - יש לערוך איסוף שתן לחלבון במשך 24 שעות, כדי להעריך את כמות החלבון האובדת ביממה. כמו כן, יש לבדוק את השתן במיקרוסקופ, כדי לחפש ממצאים אחרים. יש לבדוק את ההיסטוריה הרפואית שלך. אם עדיין לא תימצא תשובה - יש לבצע הדמיה (למשל אולטרסאונד) של דרכי השתן. נראה כי אתה יכול להירגע, מרבית המקרים בהם נמצאות עקבות חלבון בבדיקת שתן אינם מדאיגים, ואינם מחייבים לא מעקב ולא טיפול.
רופאים בתחום
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
ד"ר קלוד מסיקה
ד"ר קלוד מסיקה עיניים
רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי שערי צדק
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו