שאלה - המשמעות של תוצאות בדיקת שומנים בדם

השאלה:
אני בת 22. אני אנמית, ובמסגרת בדיקות דם שהייתי אמורה לעבור ביקשתי לעבור גם בדיקות של רמת הכולסטרול בדם, מאחר ששמעתי מידיד שלי, שהוא בחור בריא ובעל מבנה גוף רזה, שרמת הכולסטרול בבדיקות הדם שביצע היתה גבוהה. אני בחורה בריאה ובעלת מבנה גוף רזה. גובהי 1.65 מטר, משקלי 50 ק"ג. הנה תוצאות הבדיקות עם טווח הנורמה של כל בדיקה:

CPK 69 (0-190) IU
GPT (ALT) 4 (3-41) IU
GOT (AST) 17 (3-37) IU
CHOLESTEROL 197 (100-200) mg/dl
TRIGLYCERIDES 50 (30-150) mg/dl
CHOLESTEROL HDL 72 (55-90) mg/dl
CHOLESTEROL LDL calc 115.0 (0-130) mg/dl


תשובה:
אני בת 22. אני אנמית, ובמסגרת בדיקות דם שהייתי אמורה לעבור ביקשתי לעבור גם בדיקות של רמת הכולסטרול בדם, מאחר ששמעתי מידיד שלי, שהוא בחור בריא ובעל מבנה גוף רזה, שרמת הכולסטרול בבדיקות הדם שביצע היתה גבוהה. אני בחורה בריאה ובעלת מבנה גוף רזה. גובהי 1.65 מטר, משקלי 50 ק"ג. הנה תוצאות הבדיקות עם טווח הנורמה של כל בדיקה:

CPK 69 (0-190) IU
GPT (ALT) 4 (3-41) IU
GOT (AST) 17 (3-37) IU
CHOLESTEROL 197 (100-200) mg/dl
TRIGLYCERIDES 50 (30-150) mg/dl
CHOLESTEROL HDL 72 (55-90) mg/dl
CHOLESTEROL LDL calc 115.0 (0-130) mg/dl

האם רמת הכולסטרול ממש גבוהה או שזה עדיין תקין? אומנם זה לא חורג מהגבולות אבל זה די מלחיץ אותי. אני מקפידה על תזונה נכונה ועושה כושר כמה פעמים בשבוע. הייתי אמורה להיות בצום של 12 שעות לפני הבדיקה, וכעשר שעות לפני הבדיקה נזכרתי ששכחתי לקחת שתי תרופות שאני נוטלת: מינס (גלולות למניעת הריון), ופרפנן, ונטלתי אותן כשנזכרתי. האם יתכן וזה השפיע על תוצאות הבדיקה או שאין קשר בין הדברים?

אתחיל ואומר שתוצאות הבדיקה שלך תקינה לחלוטין. בבדיקה של רמת השומנים בדם אנו מסתכלים על כמה פרמטרים: רמת הטריגליצרידים אצלך (50) נמוכה ותקינה; רמת ה- LDL, "הכולסטרול הרע" אצלך (115) נמוכה, כפי שרצוי; רמת ה- HDL, "הכולסטרול הטוב" אצלך (72) גבוהה, וזה מצוין; ורמת הכולסטרול הכללי, מדד שלוקח בחשבון גם את רמת ה- LDL וגם את רמת ה- HDL, נמצא אצלך לכאורה קרוב לגבול העליון, אך הדבר נובע מכך שיש לך רמה גבוהה של הכולסטרול הטוב, ולכן אין צורך להתייחס למדד זה. חשוב להתייחס ל- HDL ול- LDL בנפרד, ואצלך שניהם תקינים.

גם אם התרופות שלקחת השפיעו מעט על התוצאות, אין לכך משמעות. ביצעת גם בדיקה של תפקודי הכבד, והם תקינים.

המשיכי לשמור על אורח חיים בריא!

ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד

[09/05/2009]




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!