שאלה - נטילת התרופות טגרטול ולמיקטל בהריון ובהנקה

השאלה:
יש לי ילדה בת 3 חודשים. לקחתי במשך כל ההריון ליתיום ואני לא מיניקה. כרגע הליתיום פוגע בכליותי, ולכן איאלץ להפסיקו ולעבור לתרופות טגרטול או למיקטל. האם אפשר לקחת את התרופות האלו בהריון? האם ניתן להיניק איתן? האם התרופות האלו יכולות להשאיר אותי באיזון אמיתי ותפקוד כמו הליתיום?


תשובה:


שתי התרופות, טגרטול (קרבאמאזפין) ולמיקטל (לאמוטריג'ין), הן תרופות המשמשת לטיפול בבעיות נוירולוגיות כגון אפילפסיה, וכן כמייצבי מצב רוח. תוכלי לקבל מידע כללי על כל תרופה באינדקס התרופות בפורטל אינפומד. מבחינת היעילות בשמירה על איזון ועל תפקוד, התכשירים יעילים במידה דומה לליתיום.

בעת הריון, שימוש בטגרטול אינו מומלץ. נמצא כי חשיפה לתרופה בשליש הראשון של ההריון מגבירה את הסיכון למומים של מערכת העצבים המרכזית אצל העובר. למיקטל הוא תכשיר חדש יותר, ויש פחות אינפורמציה לגביו. לא הוכח כי הוא גורם לנזק לעובר אצל בני אדם. יש נתונים שהצטברו מנשים (קרוב ל-2000) שנטלו למיקטל במהלך ההריון באירופה, בארצות הברית ובאוסטרליה, ולא נמצאה בעוברים שלהן עלייה בשכיחות מומים מולדים יחסית לאוכלוסיה של נשים שלא נטלו תרופות. בניסויים על הריון בבעלי-חיים (עכברים, חולדות וארנבות) התרופה גרמה למספר נזקים להתפתחות העובר, אולם המינון שניתן היה גבוה בהרבה מהמינון הטיפולי בבני-אדם.

בכל מקרה, בסמוך למועד בו תחליטי להיכנס שוב להריון, כדאי ליצור קשר באמצעות הרופא המטפל עם המרכז הארצי המתמחה בהשפעת תרופות על התפתחות העובר בהריון (המרכז למידע על טרטוגניות הנמצא בירושלים), ולוודא מהו המידע העדכני שנצבר עד לאותו זמן.

לגבי הנקה, הנקה אינה מומלצת במהלך שימוש בתרופות טגרטול או למיקטל.

מאחלת בריאות שלמה לך ולבתך.

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!