שאלה - טיפולים כמותרפיים לסרטן הקיבה

השאלה:
אבי חולה בסרטן קיבה עם גרורות בכבד. הוא אובחן לפני 8 חדשים וקיבל בבית חולים טיפול כמותרפי. לאחרונה עלו המרקרים והוצע לו טיפול חדש, taxoter + carboplatin, אבל לאור פגיעה עצבית שמתבטאת בחוסר יציבות, בלבול בחשיבה ומעט שכחה, שכנראה נוצרו על ידי הפלאטינום (לדברי הרופא), האם לתת לו טיפול זה, ששוב יש בו פלטינום?

פרופסור לאונקולוגיה הציע לנו לתת Folfiri. מהי תרופה זו? כיצד להשיג אותה? ומה מחירה? והעיקר, האם היא טובה ויעילה יותר לאור תופעות הלוואי של החולה? הוא אמור לעבור בדיקת CT של המוח לראות אם המחלה הגיעה לראש.


תשובה:


אינני יודעת מה הטיפול שקיבל אביך בשלב הראשון של המחלה, אבל אני מניחה שה"פלאטינום" שאליו התייחס הרופא הוא Cisplatin ולא Carboplatin, משום שתופעות הלוואי העצביות שלו שכיחות בהרבה, ומשום שהוא משמש במקרים רבים כקו טיפולי ראשון בסרטן הקיבה.

הפגיעה העצבית השכיחה ביותר הנגרמת על ידי Cisplatin היא נוירופתיה פריפרית, ומתבטאת בנימול, בירידה בתחושה ולעיתים בכאב, המתחילים מקצות הגפיים ומתפשטים מעלה. עשויה להיגרם גם הפרעה בתחושת מיקום הגפיים במרחב, ולכן יכול להופיע חוסר יציבות בהליכה. פגיעה שכיחה נוספת היא ירידה בשמיעה. תופעות לוואי עצביות נדירות הן פגיעה בהליכה ובשיווי המשקל, וכן פגיעה מוחית, שעשויה להתבטא בפרכוסים ובסימפטומים נוירולוגיים ממוקדים, כולל עיוורון. ה- cisplatin לגרום גם להפרעה בזרימת הדם המוחית, ולכן לאירוע מוחי.

לתופעות כמו חוסר יציבות ובלבול יכולות להיות סיבות רבות בחולי סרטן המקבלים טיפול כמותרפי, וטוב שאביך עובר CT מוח, שעשוי לעזור במציאת הסיבה למצבו.

לעומת ה- Cisplatin, תופעות לוואי של רעילות למערכת העצבים המרכזית אינן שכיחות בשימוש ב- Carboplatin, וגם ה- Taxotere גורם רק במיעוט המקרים תופעות לוואי עצביות.

FOLFIRI אינו שם של תרופה, אלא קיצור למשלב תרופות, המורכב מ- 5FU




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!