שאלה - נגע ליטי בגולגולת

השאלה:
אני בת 52, חולת סוכרת מסוג 2 כ-5 שנים (בדיקה בצום: 110 עד 140). לאחרונה אני סובלת מכאבי ראש סמוך לרקה השמאלית. הופניתי לנוירולוג והוא הפנה אותי לבדיקת CT. לפי הפענוח לא נמצא ממצא פתולוגי, אבל נמצאו הממצאים הבאים:

בעצם הפריאטלית מצד שמאל באזור ה- Diploe קיים נגע ליטי בממדים של 26x5 מ"מ הגורם להידקקות הטבולות החיצונית והפנימית, ללא עדות להרחבת העצם. משמעות הנגע איננה ודאית.

נדרשתי לבצע צילום גולגולת. זה מה שנכתב בפענוח:

הודגם תהליך ליטי עם גבולות גליים לא סקלרוטיים בגודל 3x2.2 ס"מ בוסקרמה בטמפורלית השמאלית, עשוי להתאים להמנגיומה גרמית. היפראוסטוזיס פרונטליס אינטרנה.

נשלחתי לבדיקת MRI. בפענוח של בדיקה זו נכתב:

מעבר קרניו-צרביקלי בטווח התקין. חדרי המוח וחלליו תקינים בגודל ובמיקום. ללא אותות חריגים ב-T2 או ב-F. בתפר בין עצמות טמפורלית ופריאטלית משמאל הודגם תהליך שטוח מעט אקספנסילי במידות 26x19x5 מ"מ, מוגדר היטב בעל אותות מוגברים ב-T2GE T2 והיפואנטנסי ב- T1, הודגם חסר גרמי מקומי במשטח הפנימי של הקלבריום. אין לראות האדרה פתולוגית. אין עדות למוצרי דם. גזע המוח וצרבלום תקינים. זוויות צרבלו-פונטיניות חופשיות. ללא עדות לתהליך מיצר מקום. לסיכום: תהליך בקלבריום כמתואר, בעל מאפיינים שפירים, אינו מתאים להמנגיומה. ייתכן בעל תוכן ציסטי. לקורלציה עם תוצאות המיפוי.

במהלך התקופה ביצעתי כמה בדיקות:

CRP 0.89
calcium 9.21
protein urine 24h 148
bence jones proteins - negative
albumin (by ep) 52.4
protein u sample 4
B12 190
HB 11.9
HCT 35.9
ESR 46
IRON 37.0

אני מבקשת לדעת מה יש לי, אם זה מסוכן, ומה הטיפול.


תשובה:


נגע ליטי בעצם הוא אזור שבו תהליך כלשהו הורס את רקמת העצם. הסיבות לכך כוללות גידולים שונים, זיהומים, מיאלומה נפוצה ועוד סיבות נדירות יותר. החשש העיקרי הוא מפני גידול ממאיר או מיאלומה נפוצה. על פי בדיקת ה- MRI שלך, לנגע יש מאפיינים שפירים, כלומר אינו נראה גידול ממאיר.

מיאלומה נפוצה היא מחלה שניתן לשלול אותה לפי בדיקות הדם והשתן שביצעת. לפיכך, ככל הנראה מדובר בנגע שפיר שאינו מעיד על מחלה חמורה. מיפוי עצמות יסייע עוד בקביעת האבחנה.

איחולי בריאות

ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!