שאלה - הדרכה לבחורה עם בלט דיסק

השאלה:
לפני ארבעה שבועות היו לי כאבי גב תחתון קלים מאוד שהתעלמתי מהם. לאחר שלושה ימים נתקפתי כאבים עזים באותו המקום ופינו אותי למיון. שם קיבלתי שתי זריקות (לא זוכרת איזה), שני נרות ובהמשך השבוע קיבלתי עוד זריקה.

הכאב ירד באופן משמעותי וחזרתי לתפקוד כמעט מלא. בבדיקת CT התברר שיש לי בלט אחורי מרכזי קל של דיסק L4-L5 ובקע דיסקית אחורי ומשמאל L5-S1.

עדיין יש לי קושי בתנועה, כאבים קלים ונסבלים, וצליעה קלה ברגל שמאל. אני חיילת, ורופא צבאי המליץ לי על פיזיותרפיה ונוגדי דלקת.

לפני שנה וחצי היו לי כאבי גב קלים באופן תקופתי. במסגרת שירותי הצבאי הייתי מ"כית טירוניות במשך שלושה חודשים, ובשלושת החודשים האחרונים אני עושה עבודת משרד בלבד.

רציתי לדעת אם פיזיותרפיה היא הטיפול המתאים? האם הצליעה תיעלם או שזה דבר שיימשך? והאם יש קשר בין המאמצים הפיזיים בשירותי הצבאי לפריצת הדיסק?




תשובה:


כאב הגב שאת מרגישה והכאב לאורך הרגל נובעים מהלחץ שיוצר בלט הדיסק על העצב. הדיסק הוא מבנה גמיש יחסית, שמאפשר את תנועות עמוד השדרה, אך הוא גם יכול להיפצע בכל מיני צורות ולבלוט ממקומו, ובכך ללחוץ על העצבים שיוצאים מעמוד השדרה.

הבלט או הבקע אינם ממש מתקנים את עצמם, אך הבלט יכול בהחלט לחזור למקום נכון יותר מבחינה פיזיולוגית. חשוב מאוד שהלחץ הזה לא ימשך, כי אז הפגיעה בעצב תהפוך ליותר חמורה. ההמלצה לקחת נוגדי דלקת בהחלט נכונה, כי הם יעזרו להרגיע את התגובה הדלקתית שנוצרת בעקבות הלחץ.

אולם לא די בכך. את בהחלט צריכה להתחיל טיפול פיזיותרפי, כדי שתוכלי גם להקל על הכאב שיש לך עכשיו, ובעיקר כדי למנוע התקפים נוספים בעתיד. עליך ללמוד לזוז בצורה נכונה עם הגב שלך, להפעיל את השרירים הנכונים, ולהכיר את התנועות המסוכנות לך, כלומר את אלו שגורמות לבלט ולבקע ללחוץ שוב על העצב.

פעילות פיזית מאומצת אכן יכולה לגרום לכאבי גב, אך לא בהכרח.

אם תלמדי להפעיל נכון את שרירי הבטן והגב, להרים חפצים בצורה נכונה, ולהתכופף נכון, לא אמורה להיות לך בעיה עם פעילות פיזית. בנוסף, אני בטוחה שישיבה ממושכת בעבודה משרדית מזיקה לא פחות ממאמץ פיזי לגב שלך! גם כאן, עליך ללמוד איך לשבת נכון, ובעיקר - איך לזוז מדי פעם כדי שלא ייווצר לחץ על הדיסקים.

אני מאוד ממליצה שתפני לפיזיותרפיה, ודווקא עכשיו, כשאת לא במצב אקוטי של כאבים חזקים, זה בדיוק הזמן בו תוכלי לבצע תרגילים ולעבוד ללא קושי וללא לחץ.

בהצלחה,

קתרין אטל - פיזיותרפיסטית





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
ד"ר ניר נתנזון ד"ר ניר נתנזון
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ