שאלה - האם כדאי לבצע ניקור מי שפיר?

השאלה:
אני בת 39. אני אחרי שתי לידות, ועברתי שלוש הפלות: שתיים טבעיות (בשבועות ה-8 וה-9), והשלישית היתה גרידה בשל תוצאה בבדיקת שקיפות עורפית של עובי 5 מ"מ וסיכון של מעל 50% לתסמונת דאון. כעת אני בהריון ואלו תוצאות הבדיקות:

שקיפות עורפית 1 מ"מ
סיכון לפי גיל בלבד: 1:135
סיכון כללי: 1:902

בדיקות דם בשליש הראשון:

PAPP A 2.63 MIU/ML 1.22MOM
FREE B-HCG 26.87 MIU/ML 1MOM
N.T:1 MM 0.88MOM

סיכון לפי גיל בלבד: 1:150
סיכון לפי גיל ובדיקות: 1:3200

סקירת מערכות מוקדמת תקינה, פרט למוקד אקוגני בחדר הימני של הלב. בדיקת חלבון עוברי:

AFP 1.01 MOM
HCG 0.64 MOM
ESRTIOL 0.78 MOM

סיכון לפי גיל בלבד: 1:134
סיכון לפי גיל ובדיקות: 1:787

לפי הבנתי, הבדיקות בסדר. האם בשל גילי וההפלות שעברתי, עדיין כדאי לשקול לעבור בדיקת מי שפיר? אני מאוד חוששת מבדיקה זו בשל הסיכון הכרוך בה.


תשובה:


כפי שהבנת נכון, תוצאות הבדיקות שלך הן בגדר הנורמה, ואף משפרות את התוצאה המחושבת על פי הגיל בלבד. עד לא מזמן, הנחיית משרד הבריאות היתה שלכל אשה מעל גיל 35 מומלץ לבצע ניקור מי שפיר. על מנת למנוע ביצוע מיותר של הבדיקה הפולשנית, שטומנת בחובה סיכון להפלה, שונתה ההנחיה לפני כמה חודשים, ומעתה השיקול לביצוע בדיקת מי שפיר תלוי בתוצאות הבדיקות (שקיפות עורפית, חלבון עוברי וכו'), ולא רק בגיל האישה.

ולמרות זאת, בסופו של דבר, ההחלטה היא של האישה בלבד. כל הבדיקות, למעט ניקור מי השפיר, נותנות תוצאה סטטיסטית בלבד, ועל כן יש מקום לשקול ניקור מי שפיר במקרה של תוצאות בעייתיות או היסטוריה רפואית בעייתית.

אינני מכירה את כל ההיסטוריה שלך, ואיני יודעת מהי סיבת ההפלות שעברת, וגם אם הייתי יודעת, איני יכולה להמליץ לנהוג כך או אחרת. זה עניין אישי ביותר, וכשאין אינדיקציה חד-משמעית, סביר להניח שלא תקבלי גם תשובה חד-משמעית ממי שתתייעצי אתם.

לסיכום, בהנחה שעברת את כל הבדיקות הגנטיות הנחוצות, ולא נמצאה בעיה, תוצאות הבדיקות שלך הן בגדר הנורמה, ואינן מעוררות דאגה מיוחדת. אם את עדיין חוששת, תוכלי לפנות לייעוץ גנטי.

שיהיה בהצלחה!

ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!