שאלה - ואבן בזמן הריון לטיפול בהפרעות שינה והתקפי חרדה

השאלה:
אני נמצאת בשבוע 29 להריון. לפני 7 שבועות התחלתי לקבל באמצע הלילה התקפי חרדה, דפיקות לב, מחשבות על כל מיני דברים שמדאיגים אותי בתקופת ההריון. במשך שבועיים שלמים לא ישנתי בלילות. אולי הייתי מצליחה להירדם לשעה. ביצעתי את כל הבדיקות כגון בלוטת התריס ובדיקות דם אחרות. גילו שיש לי חוסר בהמוגלובין ואנמיה. התחלתי לקחת כדורים סלו פה ופרנטאל, אך זה לא ביטל את תחושת המתח שהייתה בגופי. הייתי אצל קרדיולוג שאמר שליבי תקין לחלוטין והמליץ על כדור ואבן, זאת לאחר שכדורי הרגעה כגון: קלמנרוין וטיפול ולריאן לא סייעו לשינה ולהפגת המתח העז.

אני חוששת מאוד מהכדור, למרות שאני משתדלת לא לקחת במהלך היום יותר מחצי כדור ובלילה כדור שלם. ניסיתי במשך שבוע לא ליטול את הכדור ונעזרתי בחלב חם ומקלחת חמה וזה סייע לי במעט למרות שעדיין היו שינויים במצב רוחי והשינה לא היתה עמוקה. אך שוב לאחר ויכוח עם חברה חזר המתח לקדמותו ושוב נאלצתי ליטול את הואבן.

לאור מצבי הכלכלי, אינני יכולה להרשות לעצמי טיפולים יקרים כגון טיפולים פסיכולוגים ופארא- רפואיים. ולכן אני מעוניינת לדעת מהן הסכנות הכרוכות בנטילת הכדור בתקופה זו של ההריון, כשידוע לי שאם אפסיק שוב את הטיפול המצב רק יחמיר.הייתי מעוניינת לדעת מהי המלצתכם לאור העובדות הנ"ל, והאם ישנו טיפול מומלץ אחר שיכול לסייע לי שאינו כרוך בהוצאות גבוהות.



תשובה:
הריון, ובפרט הריון ראשון, יכול להוות מקור לעומס ולחץ נפשי לא מועט.
אינני יודעת באיזה שבוע של ההריון התחלת לקחת את הואבן, אך באופן כללי, בנזודיאזפינים (משפחת התרופות אליה שייכת הואבן) לא מומלצים לשימוש בזמן ההריון.

מבחינת סיכון לעובר, תרופות אלו מסווגות בקבוצה D - כלומר מחקרים או נתונים קליניים הראו שיש עדות לפגיעה בעובר בשימוש בתרופה.

מחקרים שונים הראו שיש לבנזודיאזפינים השפעה על העובר גם לאחר הלידה, במובן של דיכוי מערכת העצבים שתביא לירידה בקצב הנשימות, הכחלות, הפסקות נשימה, חוסר רצון לינוק ואף תסמונת גמילה שקשורה לבנזודיאזפינים. בנוסף, ידוע שואבן נמצא בחלב אם ולפיכך יכול לעבור לתינוק בעת יניקה.

המלצתי היא להתייעץ שוב, והפעם עם רופא נשים, לגבי הסיכון שבשימוש בואבן והאם אפשר ליטול מינונים נמוכים יותר על מנת למזער את ההשפעה על התינוק. בכל מקרה היי יותר ערה לתנועתיות העובר ברחם בתקופה זו.

לגבי פתרונות אחרים, אינני מתמצאת בסיוע נפשי אך אני בטוחה שאם תפני לרופא המשפחה שלך, ניתן יהיה להפנות אותך לייעוץ נפשי ראשוני מבלי לשלם כסף ומשם להחליט על טיפול שיתאים למצבך.

אני מקווה שעם הלידה תהיה ירידה בלחצים ובמתחים הנפשיים הללו והמצב יחזור לקדמותו.





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!