דלג לתוכן
טיפול בגידול ממאיר בריאה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/08/2006
2 דקות קריאה
שאלה:

בשבוע שעבר גילו אצל אבי גידול ממאיר בריאה, הנמצא בגופו לטענת הרופאים למעלה מ- 3 שנים. למזלנו לא נמצאו גרורות באזורים נוספים. גודלו בערך 7/9. המלצתם - טיפול כמותרפי ואז לנתח את הריאה. האם הימצאותו של הגידול מהווה סכנת חיים והאם הניתוח יכול להוות סכנת חיים?

תשובה:
ישנם שני סוגים של גידולים ממאירים בריאות. הסוג השכיח נקרא Non small cell והוא מהווה 75-85% מכלל סרטני הריאות. הסוג הפחות שכיח נקרא Small cell והוא מהווה 15- 25% מכלל גידולי הריאות הממאירים. כדי להחליט על הטיפול המתאים יש צורך בשלב ראשון לדעת באיזה סוג מדובר. את האבחנה עושים על ידי ביופסיה. לא ציינת איזה סוג אבחנו אצל אביך, אך מהעובדה שהציעו לו ניתוח כטיפול ניתן להניח כי מדובר בסוג השכיח, כי זה הסוג שבשלביו המוקדמים ניתן לנתח. על כן אתייחס כאן לסוג הגידולים השכיח הנקרא כאמור Non small cell . גורם חשוב נוסף בהחלטה על הטיפול הוא מידת ההתפשטות של הגידול, כלומר דרגת הגידול. את זה קובעים על- ידי בדיקת רופא, בדיקות הדמיה, ולעיתים גם במהלך הניתוח. לחולים עם גידול בדרגה 1 או 2 (כלומר שהגידול עדיין מוגבל לריאות או בקרבתן בבית החזה) ההמלצה הטיפולית היא על ניתוח. בניתוח לרוב מוציאים את אונת הריאה שבה נמצא הגידול, אולם לעיתים יש צורך להוציא ריאה שלמה. תוצאות הניתוח תלויות בדרגת הגידול וכמובן במצב בריאותו הכללי של החולה. יש חשיבות לבצע את הניתוח אצל מנתח מנוסה בבית חולים שבו יש ניסיון רב ככל האפשר בניתוחים מסוג זה. אצל חולים עם גידול בדרגה 1 - טיפול בניתוח בלבד הינו יעיל למדי. מחקרים הראו כי שיעור החולים שהחלימו כאשר בדקו לאחר 5 שנים הם 60-70% (מדובר בחולים שעברו ניתוח בלבד כטיפול במחלתם). אצל חולים עם גידול בדרגה 2 - למרות שכאן הניתוח פחות יעיל, עדיין הוא יכול לעזור לרבים מהחולים. ככל שהגידול קטן יותר ויש פחות בלוטות לימפה נגועות, הניתוח יעיל יותר. חולים רבים, בעיקר כאלה שעישנו, סובלים ממחלת ריאה כרונית שעלולה להשפיע על אופן תפקוד הריאות. חשוב לבצע לפני ההחלטה על ניתוח בדיקות תפקודי ריאה כדי להעריך כיצד תשפיע הוצאתה של ריאה או חלקה על יכולת הנשימה לאחר הניתוח. טיפול בהקרנות: חולים שאינם יכולים לעבור ניתוח או אינם מעוניינים בכך, יכולים לקבל טיפול בהקרנות. זה פחות יעיל מניתוח, אך יש גם בטיפולים אלה תועלת. לעיתים נותנים טיפול בהקרנות גם לחולים שעברו ניתוח לאחר הניתוח, כדי להקטין את הסיכון שהגידול יחזור. אך ככל הנראה זה לא משפר את הסיכויים. טיפול בכמותרפיה - תרופות שמטרתן לעצור או להאט את גדילת התאים הסרטניים. רוב התרופות ניתנות דרך הווריד ומיעוטן דרך הפה. לרוב נותנים טיפול בכמותרפיה לגידולים בשלבים מתקדמים. כיום גם ממליצים לחולים לקבל טיפולים כימותרפיים לאחר הניתוח. לסיכום, כאשר באים לשקול ולקבל החלטה מהו הטיפול היעיל ביותר לסרטן הריאות, יש לדעת מהו סוג הגידול, מהי דרגת הגידול, ומהו מצבו הבריאותי הכללי של החולה, עם דגש על מצב תפקוד הריאות שלו. כעיקרון אם מדובר בגידול שניתן לנתח אותו, מומלץ לנתח אם מצב החולה מאפשר זאת, שכן זו הדרך שנותנת תקווה לריפוי המחלה. רפואה שלמה לאביך . מידע נוסף באנגלית בקישורים הבאים: http://patients.uptodate.com/topic.asp?file=cancer/2461&title=Lung%20Cancer
רופאים בתחום
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
אורתוטיסט שמואל להב
אורתוטיסט שמואל להב אורתופדיה
אורתוטיסט ומנהל את מכון אורתופדי ברזילי-להב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו