שאלה - סומאטריפטאן למיגרנה וכאב באזור חבלה

השאלה:
אני סובל זה כמה שנים, אפשר לומר בתקופות מעבר, ממיגרנה ממוקדת בצד אחד של הראש. לאחרונה אני מטופל בסומטרידקס 100 וזה עוזר. שלשום נקעתי את הקרסול, וחצי שעה אחרי שלקחתי את הכדור למיגרנה יש לי כאב תופת ברגל. האם יש קשר?


תשובה:


סומטרידקס, או Sumatriptan, היא תרופה הנקשרת לקולטני סרוטונין במוח מסוג 5HT1 וגורמת לכיווץ כלי דם. היא משמשת לטיפול במיגרנה. תופעות הלוואי של התרופה כוללות, במידות שונות של שכיחות, תופעות מסוגים שונים:

לב וכלי דם: כאבים בחזה, הפרעות קצב, עלייה בלחץ דם, כיווץ כלי דם כליליים.
עור: כאב במקום ההזרקה (אם התרופה ניתנת בהזרקה), תפרחות אלרגיות, הסמקה.
מערכת העיכול: שינויי טעם, בחילות והקאות.
מערכת החיסון: רגישות יתר.
עצמות ושרירים: תחושת לחץ בחזה, צוואר או לסת (בכ-5% מהחולים).
מערכת העצבים: תחושת כבדות, כאבי ראש, עייפות, טשטוש, פרכוסים, שבץ מוחי.
עיניים: הפרעות ראייה.

בנוסף, ישנו מחקר שתיאר קשר בין נטילת סומאטריפטאן לבין התלקחות של כאב במיקום של חבלות קודמות או באתרים של דלקות כרוניות. התופעה נצפתה בחבלות קודמות, כגון שבר בזרוע, ניתוח ברך, קרע שריר, חתכים ואף כוויות שמש. התלקחות הכאב באתר הפגוע, לאחר נטילת הסומאטריפטאן, מתרחשת במהירות, בדרך כלל תוך דקות מנטילת התרופה. טווח הזמן המדובר בין החבלה לבין נטילת הסומאטריפטאן הוא מיום אחד ועד מספר שבועות. הכאב המושרה על ידי הסומאטריפטאן נמשך שעה עד 10 ימים. המנגנון המשוער הוא דלקת עצבית המתרחשת דרך קולטני הסרוטונין.

לסיכום, יתכן שהתופעה שאתה מתאר, של העצמת הכאב באזור הנקע לאחר נטילת הסומטרידקס, אמנם מושרית על ידי נטילת התרופה. נראה לי כי יש טעם לנסות ולהימנע מנטילת תרופה זו או להחליפה (זמנית) בתרופה נוגדת מיגרנה אחרת עד תחילת החלמת הקרסול.

בברכה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!