שאלה - אלרגיה לגלולות למניעת הריון

השאלה:
נטלתי גלולות למניעת הריון מסוג דיאנה במשך שנים רבות. לפני כמה חודשים הרגשתי מאוד לא טוב באופן לא מוסבר - חולשה, בחילות, הפרעות במערכת העיכול. עשו לי בדיקות מקיפות ולא נמצא דבר. חשבתי שאולי זה קשור לגלולות וביקשתי מהרופאה לנסות להחליפן. היא החליפה לי לבלארה.

מהר מאוד התחלתי להרגיש הרבה יותר טוב, אולם בחודש השני לנטילתן, התחילה תופעה מוזרה של עקצוצים באיזור הפנים והאף והזעות לילה. ניגשתי לרופאה, והיא החליפה לי שוב את הגלולות למרסילון. מייד כשעברתי למרסילון, כבר ביומיים הראשונים, החלו תופעות של דיכאון, עקצוצים (נימול) בידיים ושוב הזעה בלילה.

מאחר שבמשך שנים, גלולות דיאנה היתה טובות לי, החלטתי לנסות שוב ולא להמשיך את החודש עם מרסילון, וכעבור יומיים עברתי לדיאנה, אך ללא שיפור. הפסקתי החבילה בלית ברירה בעצת רופא באמצע החודש.

יש לי תסמונת פוליציסטית של השחלות ואני לא יכולה להיות ללא גלולות בגלל שבלעדיהן, מופיעים לי פצעים בגב. הפסקתי את השימוש בגלולות לחודשיים לצורך התאוששות, לא קיבלתי מחזור, והרופאה נתנה לי פרוורה על מנת לקבל מחזור ולחזור לגלולות, הפעם עם יסמין, ושוב הופיעו אותן תופעות כבר ביום השני לנטילה.

אני נואשת. האם אני אלרגית לגלולות? האם יש הבדל בחומרים שהגלולות מכילות מלבד האסטרוגן והפרוגסטרון? אני יכולה להיות אלרגית לאחד מהם? מה אתם ממליצים לי לעשות?


תשובה:


המצב שאת מתארת בהחלט מתסכל, אך על פי השתלשלות העניינים לא נראה לי שמדובר באלרגיה, שכן בגלולות דיאנה השתמשת זמן רב ללא כל תופעות אלרגיות. אם היית אלרגית, התופעות היו מגיעות מהר יותר. בנוסף, בסך הכל, ההרכב של רוב הגלולות זהה למדי - הן מבוססות על נגזרות סינתטיות שונות של אסטרוגן ופרוגסטרון - כך שלא נראה שמדובר באלרגיה.

לעיתים נדירות קורה שהגוף מגיב באופן שונה מהרגיל לחשיפה לחומר מסויים.

אני ממליצה לפנות לרופא אלרגרולוג (המתמחה באלרגיות), על מנת לברר את התופעה, ובמקביל, היוועצי עם רופא/ת הנשים שלך לגבי אמצעי מניעה חלופיים בהתאם למצבך, כמו למשל מדבקות למניעת הריון או התקן תוך-רחמי.

ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!