מדוע רצוי להוריד רמת LDL ("הכולסטרול הרע")
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/06/2008
1 דקות קריאה
שאלה:
אני בן 85. עברתי צנתור, השתילו לי שני סטנטים בעורק אחד. נאמר לי שהכולסטרול הרע צריך לרדת מ-135 ל-70. האם 70 זו לא רמה נמוכה מדי?
תשובה:
כולסטרול הוא חומר שומני החיוני לבניית דופן התא ולייצור הורמונים ממשפחת הסטרואידים וחומצות מרה. הכולסטרול נספג במעי ומיוצר בכבד וברקמות אחרות. תזונה עשירה בחומצות שומן רוויות (בעיקר מן החי) מגבירה את ספיגת השומנים, ובעיקר כולסטרול, ומביאה לעליה ברמת הכולסטרול בדם. תזונה עשירה בחומצות שומן בלתי רוויות (בעיקר מן הצומח) עשויה לסייע בהפחתת רמת הכולסטרול בדם. בדם נישא הכולסטרול בתוך מבנים כדוריים המורכבים מחלבון ושומן (ליפופרוטאינים), שהחשובים בהם הם ליפופרוטאין בעל צפיפות גבוהה (HDL) וליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה (LDL). במחקרים רבים נמצא כי יש קשר בין רמה גבוהה של כולסטרול בדם, בעיקר זה הנישא ב- LDL לבין טרשת עורקים, ובייחוד מחלה של העורקים הכליליים של הלב. רמה גבוהה של כולסטרול הנישא ב- HDL מצביעה בדרך כלל על מצב בריאות תקין, אם כי רמה גבוהה מדי עלולה להצביע על הפרעה בחילוף החומרים של כולסטרול. במחקרים חדשים נמצא קשר בין רמה נמוכה מאוד של כולסטרול כללי לבין עליה בסיכון למוות ממחלות ממאירות והתאבדות. אכן כדאי להוריד את רמת הכולסטרול הרע, במקרה שלך, ל-70, אך חשוב לשמור שרמת הכולסטרול הכוללת תהיה סביב 100. כדי להגיע לאיזון חשוב לעקוב אחר בדיקות הדם ולהיבדק על ידי רופא. בהצלחה! ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד