//

שאלה - מידע על וירוס הפפילומה (HPV) ועל החיסון נגדו

השאלה:
לפני כמה חודשים, עם התחלת טיפול בתרופה רואקוטן (לפצעים בפנים), חשתי כאב עז נקודי במהלך קיום יחסי מין שהוביל לדימום קל למשך כמה שבועות, ובינתיים עבר. נשלחתי על ידי הגינקולוג לביצוע בדיקות קולפוסקופיה ופאפ. הפאפ יצא תקין, אם כי בביופסיה התגלה וירוס ה hpv . הוחלט על בדיקת ביופסיה נוספת בעוד כחצי שנה לביקורת.

בינתיים, גם בן זוגי נבדק, ואצלו נמצאו יבלות באיזור המפשעה שהוסרו על ידי צריבה. לאחר כמה שבועות נתגלו גם יבלות קטנות על איבר המין והוא קיבל משחה.

מה עושים בינתיים? האם החיסון החדש, על אף היותי נשאית הנגיף, יכול לעזור? או אם בבדיקת הביופסיה הבאה שוב יתגלה הנגיף, האם יש לבצע צריבה בלייזר ל"התנקות" ורק אז לקחת את החיסון? מה עושים בעתיד כדי שתופעת ה- "פינג פונג" לא תחזור?

אנחנו לפני חתונה ומתכננים לאחריה הריון בע"ה. כיצד ישפיע החיסון על ההריון? כיצד ישפיע הווירוס על ההריון? מה עושים?


תשובה:


קודם כל לשם הבהרה, אין קשר בין הרואקוטן לווירוס. הממצא התגלה במקרה, וטוב שכך. לפי מה שאת מתארת, גם את וגם בן זוגך בטיפול בווירוס, ולכן רוב הסיכויים שתפסיק תופעת ה- "פינג פונג" כמו שאת מתארת אותה כאשר יסתיים הטיפול.

היום החיסון מאושר לבנות עד גיל 26 שלא נדבקו בווירוס. אבל יש הרבה רופאים שממליצים לקחת אותו גם לאחר הידבקות ראשונית, אך התוצאות עוד לא הוכחו במלואן. אני ממליצה לך להתייעץ עם הגינקולוג שלך לגבי החיסון ולשמוע מה דעתו. קחי בחשבון כי החיסון יקר - אלו 3 זריקות שכל אחת עולה כמה מאות שקלים. ההמלצה היא לא לקחת את החיסונים בזמן הריון מפני שעוד אין מספיק מידע לגבי זה.

HPV הוא וירוס המועבר על ידי יחסי מין, פוגע בתאים אפיתליאליים, ומופיע כמחלה עורית בעיקר באזור הגניטאלי ובפי הטבעת. ההידבקות בווירוס יכולה להיות גלויה או סמויה. בדרך כלל סימנו הוא הופעתה של יבלת. האבחנה נעשית בבדיקה גינקולוגית, הכוללת בדיקה גופנית, PAP, קולפוסקופיה ולעיתים גם ביופסיה.

שני בני הזוג צריכים להיבדק כדי למנוע הידבקות חוזרת. ישנם טיפולים שונים, ממשחות שונות ועד לייזר וטיפולים ניתוחיים מקומיים. הטיפול נקבע לפי התפשטות הווירוס וחומרת ההתפרצות. לאחר הגילוי הראשוני של הווירוס והטיפול בו, צריך להיות במעקב קבוע, כולל בדיקת PAP אחת לשנה.

בברכה,

ד"ר נעמה ורבין - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!