שאלה - חשש לויטיליגו אצל בחורה שהמחלה קיימת במשפחתה

השאלה:
בתי בת ה-26 עשתה בדיקות דם. התוצאות הן :

TSH-2.48
ANTINUCLEAR AB- NEGATIV
THYROGLOBULIN AB 309
ANTITHYROID PEROXID 106

לאחרונה היא הבחינה בכתמים לבנים במותן ובבית השחי. לאביה יש ויטיליגו - כתמים שהופיעו אצלו בגיל 13. האם תוצאות בדיקות אלו והופעת הכתמים הלבנים בגופה מצביעים כי גם לה יש ויטיליגו? האם עליה לקחת תרופות כדי להסדיר את הבעיה בבלוטת התריס כדי להעלים את הכתמים, או לפחות כדי למנוע החמרה? רופאת המשפחה אומרת שכל עוד בדיקת ה-TSH תקינה אין צורך במתן תרופה. רופאת המשפחה ורופא עור אומרים כי אין לה ויטיליגו.




תשובה:


ויטיליגו היא בעייה רפואית קשה מאוד לחולים בה, מכיוון שהיא מהווה קושי חברתי ומצריכה הסתגלות למצב שונה מזה שהורגלו אליו. לכן אני מבין את דאגתך מהאפשרות שבתך סובלת מן המחלה.

אינני יכול לשפוט את הממצאים המורפולוגיים מכיוון שאיננו משוחחים פנים אל פנים, אך מהבדיקות אין אינדיקציה לויטיליגו. אנו יודעים שויטיליגו היא בעיה תורשתית, מכיוון שב-30% מהמקרים, המחלה קיימת גם אצל אחד ההורים, ואני מעריך שמכאן דאגתך הרבה.

אנו בודקים את הבלוטת התריס מכיוון שישנו מתאם גבוה בין בעיות בבלוטת התריס לבין אנשים עם ויטיליגו, ואנו בודקים פרמטרים נוספים שמכוונים למחלות אוטואימוניות, מפני שאחת הסברות שהתפרצות המחלה נובעת מבעיה אוטואימונית בגוף.

על פי הבדיקות של בתך ניתן לשלול בעיה אוטואימונית או בעייה בבלוטת התריס. אין צורך לטפל בבלוטת התריס כאשר הערכים שלה תקינים, ואף יש התוויית נגד לטיפול כזה.

אני מבין שאת נמצאת במעקב של רופאת המשפחה ורופא עור, ויש להמשיך בכך. את יכולה כמובן לפנות לייעוץ נוסף של רופא עור ולשמוע עוד דיעה.

ד"ר גיל טאובר - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד
פרופ' אייל גור פרופ' אייל גור

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל