שאלה - תופעות לוואי של סוכרת ושל התרופה מטפורמין

השאלה:
בבדיקות האחרונות שלי, רמת הסוכר בדם שנמדדה היתה 247. התחלתי לקחת תרופה בשם Metformin לפני כחודש. מתי אני צריך לבדוק שוב את רמת הסוכר בדם? האם עלי לרכוש מכשיר ביתי למדידת הסוכר בדם? אני סובל הרבה מקלקולי קיבה. האם זה קשור לזה? אם לא, מה יכולה להיות הסיבה?


תשובה:


מטפורמין היא תרופה נגד סוכרת מקבוצת תרופות הנקראת ביגואנידים. היא אמורה להתחיל להשפיע תוך מספר שעות. מומלץ לכל חולה סוכרת להחזיק בבית גלוקומטר (מכשיר למדידת סוכר) ולמדוד תכופות את רמת הסוכר בדם, בפרט אם הוא מטופל באינסולין.

בדרך כלל התרופה נסבלת היטב, אך כתופעות לוואי במערכת העיכול היא עלולה לגרום לבחילות, לחוסר תיאבון, לטעם מתכתי ולשלשולים. ניתן למזער תופעות אלו על ידי העלאה הדרגתית של מינון התרופה.

מעבר לזה, גם סוכרת בעצמה עלולה לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול (אם כי זה בדרך כלל נכון לסוכרת ממושכת), הכוללות פינוי קיבה איטי (בחילות, הקאות, שובע מוקדם), עצירות ושלשול. יש תבנית אופיינית של שלשול לילי המתחלף בעצירות.

כל חולה סוכרת חדש צריך לעבור הערכה הכוללת בדיקת רופא עיניים, בדיקת תפקוד כלייתי, מדידת המוגלובין A1C (סמן לאיזון 3 חודשים אחורה), תזונה, טיפול רגליים, מעקב לחץ דם, בדיקת שומנים וחיסון לשפעת ולפנוימוקוקוס (סוג של חיידק הגורם דלקת ריאות) ועוד.

עצתי לך היא לפנות לרופא המשפחה שלך על מנת להיוועץ הן בשאלת קלקולי הקיבה שלך והן בעניין המעקב אחר הסוכרת.

בברכה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!