//

שאלה - ירידה בתפקוד אחרי החלפת מסתמים בלב

השאלה:
אני אחרי החלפת שני מסתמים - אאורטלי ומיטרלי. אושפזתי עם דלף קשה מתחת לתפר המסתם המיטרלי. אי לכך נותחתי שוב, והוחלף המסתם הדולף. בבדיקת האקו האחרונה נמצא שגודל החדר השמאלי, דפנותיו מעובים, ותפקוד הספטום לקוי מאד לכל אורכו עקב הניתוח. שני פרוזדורי הלב, במיוחד השמאלי, מורחבים. מפל לחצים מוגבר מעט בשל המסתם התותב האאורטלי. לחץ במחזור הריאתי מוגבר.

בשנה האחרונה חלה ירידה בתפקוד ויש לי קוצר נשימה במאמץ קל. אבקש לקבל יותר מידע בקשר למצבי ואיך עלי לתפקד.


תשובה:


המסתם המיטרלי מחבר בין העלייה השמאלית לבין חדר שמאל. הבעיות שיכולות להיות במסתם המיטרלי כוללות צניחת המסתם (prolapse), אי-ספיקה (regurgitation), או היצרות (stenosis). צניחה או אי-ספיקה נגרמות בגלל סגירה לא מלאה של המסתם הגורם לדלף של דם, והיצרות נגרמת בגלל בעייה בפתיחת המסתם, המאפשר לפחות דם לעבור דרכו.

חלק גדול מהמקרים של בעיה זו נגרמים בגלל מחלת לב ראומטית בשל הדבקה בחיידק סטרפטוקוקוס A, בעיקר בילדות. המחלה היתה שכיחה בעבר אך שכיחותה ירדה לאורך השנים הודות לטיפול מתאים. באלה שסבלו ממחלה זו בעבר יכולים להיות שינויים כרונים הכוללים יצירת רקמת חיבור מעובה ופגיעה במסתמי הלב, בעיקר במסתם המיטרלי. כאשר המסתם המיטרלי לקוי, ישנה הרחבה של העלייה השמאלית וחלק מהדם חוזר לריאות. כך נוצר לחץ ריאתי מוגבר, דבר שגורם לבצקת ריאות וקוצר נשימה.

המסתם האאורטלי מחבר בין חדר שמאל ואב העורקים. הבעיות במסתם האורטרלי יכולים להיגרם בגלל אי-ספיקה או היצרות. אי ספיקה של המסתם האאורטלי נגרמת בגלל גורמים כמו אנדוקרדיטיס (דלקת שריר הלב), בעיות מולדות בספטום, או מחלה ראומטית. היצרות נגרמת גם ממחלה ראומטית או בגלל הסתיידות (התקשחות) הנוצרת לאורך השנים עם עלייה בגיל.

דפנות חדר שמאל מעובות מכיוון שיש היפרטרופיה (גדילה) של שריר הלב כדי להזרים את הדם דרך המסתם הלקוי. מפל הלחצים הגבוה הוא בגלל שיש התנגדות רבה יותר, שכנגדה צריך להזרים את הדם החוצה מהחדר לכל הגוף.

האבחנה של מחלות מסתמי הלב נעשית באמצעות אקו לב והערכה קלינית. במקרים מסויימים ניתן לטפל חלקית בטיפול תרופתי, אך ברוב המקרים הטיפול הוא כירורגי, כאשר מנסים לתקן את הליקוי או להחליף את המסתם.

לא ציינת מה היו הגורמים להחלפת המסתמים שעברת, ולכן התייחסותי הייתה כללית. היות שעברת כבר שני ניתוחים לאחר מחלה כרונית, אני מציע לך לפנות לקרדיולוג המטפל שלך, לשם הערכה קלינית של מצבך, והתאמת הטיפול למצבך כעת.

רפואה שלמה,

ד"ר אלעד איכנולד - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!