שאלה - כאבי בטן שחזרו אחרי הסרת כיס המרה

השאלה:
לפני שבועיים עברתי בהצלחה ניתוח של הסרת כיס מרה בשיטה לפרוסקופיה. בין היתר נמצאו הידבקויות בבטן (היתה לי גם דלקת בלבלב). כמה ימים לאחר הניתוח התחילו לי שוב הכאבים בצד שמאל באזור הלבלב כמו שהיו לפני הניתוח. השאלה, האם יכול להיות שעדיין יש דלקת בלבלב (




תשובה:

אבנים בכיס המרה יכולות לגרום לכאבים בבטן. הכאבים בדרך כלל מופיעים בבטן עליונה בצד ימין אבל לפעמים ברום הבטן. הכאבים מופיעים לאחר ארוחה, בזמן שכיס המרה מתכווץ ולוחץ את האבנים על מוצא כיס המרה. הכאב יכול להקרין לגב או לכתף ימין, הוא רציף ונמשך בדרך כלל עד 4 שעות כל פעם. לאחר שכיס המרה נרפה הכאבים חולפים.

האבחנה של אבנים בכיס המרה נעשית בעיקר על ידי אולטרסאונד. בחולים עם כאבים המתאימים לכאבים הנגרמים מאבנים בכיס המרה ועדות לאבנים באולטרסאונד מומלץ לבצע ניתוח כריתת כיס המרה. אבל יש לציין שמרבית האנשים עם אבנים בכיס המרה יישארו ללא סימפטומים, ולכן אין המלצה לכרות את כיס המרה לאחר ממצא אקראי של אבנים באולטרסאונד, אלא בחולים סוכרתיים או עם מחלות המוליטיות של הדם.

לפעמים חולה עם כאבים בבטן וממצא של אבנים בכיס המרה מנותח, אבל ממשיך לסבול מכאבים. בדרך כלל מתברר שהסיבה לכאבי הבטן לא הייתה האבנים.

כאבים בבטן עליונה יכולים לנבוע מבעיה בכבד (אז הכאבים בדרך כלל בצד שמאל), מדלקת בלבלב, מבעיות בקיבה או בוושט ולפעמים גם עקב דלקת ריאות או ממקור לבבי.
במקרה שלך הכאבים מופיעים בצד ימין וסבלת בעבר מדלקת בלבלב, ולכן מאוד ייתכן שמקור הכאבים הוא מדלקת חוזרת בלבלב. מקור נוסף לכאבים בבטן עליונה מצד ימין הוא הטחול, ולפעמים אוטם בטחול גורם לכאב פאומי, חד ועז.

בהחלט מומלץ להיבדק שוב על ידי הרופא המטפל ולבצע בדיקות דם והדמיה בהתאם לצורך על מנת לגלות את מקור הכאבים.






רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
פרופ' אייל גור פרופ' אייל גור
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ