//

שאלה - בעיית שינה בעקבות נטילת תרופות לדיכאון וחרדה

השאלה:
לפני כ-4 שנים, עקב משבר אישי, נכנסתי לדיכאון ולחרדה, טופלתי בסרוקסאט ולבסוף ברסיטל, שעזרו לי. בלילה נטלתי גם 0.25 מ"ג טראזודיל, כי היו לי הפרעות שינה קשות, וישנתי טוב. החלמתי לגמרי וחזרתי לעצמי, ולפני חודש וחצי נגמלתי לגמרי מהרסיטל. הייתי עצבנ


תשובה:


במקרה כמו שלך, הפרעת השינה שחזרה והופיעה יכולה לנבוע משתי סיבות עיקריות: חזרה של תסמיני חרדה-דיכאון, או תופעות מאוחרות של גמילה של הגוף מהכדורים, זאת אומרת שעל הגוף לשוב לאיזון כימי ללא עזרת כדורים כדי שתתאפשר שינה טובה, ולעיתים זה אורך שבועות עד מספר חודשים. קשה לי לומר מבלי לשוחח איתך, מה האפשרות הסבירה יותר מהשתיים.

האם הפסקת את התרופות בליווי של פסיכיאטר? לעיתים בתהליך של הפסקת תרופה, עוזר "לחזור אחורה" לתקופה קצרה, למשל, לקחת למשך חודש נוסף רסיטל בחצי מהמינון אותו לקחת בתקופה האחרונה לפני ההפסקה, ולאחר מכן לרדת במינון כל חודש בחצי: חצי מינון למשך חודש, אחר כך עוד חודש ברבע מינון, ועוד חודש בשמינית המינון, לפני הפסקה מלאה של הטיפול. הדרגתיות זו מאפשרת לגוף להחזיר את האיזון הטבעי בצורה יותר חלקה ונוחה.

לגבי ההבדל בין טראזודיל לרסיטל, הטראזודיל הוא נוגד דיכאון שדרוש מינון גבוה ממנו לצורך יעילות נגד דיכאון וחרדה (150 עד 300 מ"ג ליום), אבל במינון נמוך הוא משמש כמרדים ועוזר לשינה. רסיטל יותר יעיל כנוגד דיכאון-חרדה. הוא פחות מרדים בטווח היומיומי, אך כן מסייע לשינה בטווח הארוך.

לגבי זודורם, אני לא ממליצה לך להשתמש בתכשיר זה. הוא עוזר להירדם אך פוגע ביעילות השינה ועלול להחמיר את הישנוניות היומית.

לסיכום:

חזרי ליטול רסיטל (באופן זמני!).
התייעצי עם הפסיכיאטר/ית המטפל לגבי המשך הטיפול (טראזודיל כן או לא? איך לחלק את המינון של רסיטל? וכו')
שקלי טיפול פסיכולוגי כחיזוק שיאפשר לך להתמודד יותר ביעילות עם ההשלכות המאוחרות של המשבר שהיה, ולצמצם את הסיכון למשבר נוסף בעתיד.

בהצלחה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!