//

שאלה - הקשר בין דאודורנטים לסרטן השד

השאלה:
קראתי כתבה בנושא סרטן השד בה נאמר כי דאודורנטים הנושאים את התווית "אנטי-פרספירנט" עלולים לגרום לסרטן אצל נשים.הייתי מעונינת לדעת באמיתות הדבר ואיזה דאודורנטים / ספיד סטיקים בטוחים לשימוש (האם יש לרופאים חברות ספציפיות) ?



תשובה:
חיפשתי בספרות המקצועית ומצאתי שני מאמרים עם תוצאות סותרות.

מאמר אחד שפורסם בדצמבר 2003 ע"י Mcgrath בשיקגו בדק את הקשר בין שימוש באנטיפרספירנט / דאודורנט וגילוח בית השחי לבין עליה בסיכון לסרטן שד.

437 נשים שאובחנו עם סרטן השד נשאלו לגבי הרגלי ההיגיינה, שקשורים לבית השחי. החוקר מצא כי עליה בתכיפות והתחלה מוקדמת של שימוש באנטי פרספירנט/דאודורנט וגילוח בית השחי, היו קשורים להופעת סרטן שד בגיל מוקדם יותר.
לחוקר לא היה ברור איזה משני המרכיבים - גילוח או שימוש בתכשירים אחראי לכך. החוקר ציין כי סקירת ספרות בנושא מרמזת על ספיגת מלחי אלומיניום שמתאפשרת עקב הפגיעה בשכבת הדרמיס בעור בעת הגילוח.

למרות התוצאות, מסקנת החוקר היתה, שיש צורך במחקרים נוספים על מנת להוכיח את ההשערה ששימוש באנטיפרספירנט/דאודורנט וגילוח מעלים סיכון לסרטן השד.

מאמר שני, שפורסם באוקטובר 2002 ע"י Mirick ושות' בסיאטל, בדק 813 נשים, שאובחנו כחולות בסרטן שד בין הנשים 1992-1995 לעומת, 793 נשים בריאות בקבוצת הביקורת. החולות נשאלו לגבי הרגלי ההיגיינה שלהן. החוקר מצא כ י הסיכון לסרטן שד לא עלה במקרים הבאים:
1. שימוש באנטיפרספירנט או דאודורנט
2. שימוש במוצרים הנ"ל לאחר גילוח בית השחי עם סכין גילוח
3. שימוש במוצרים הנ"ל שעה לאחר הגילוח

החוקר הסיק כי הממצאים הנ"ל לא תומכים בהשערה, ששימוש באנטיפרספירנט מגביר את הסיכון לסרטן שד.

עקב מיעוט המחקרים שעוסקים בנושא והמסקנות הסותרות, קשה עדיין להסיק לגבי הסיכון לסרטן שד משימוש באנטיפרספירנט. על מנת להוציא אזהרה גורפת ןהנחיות לציבור, יש לבצע מחקרים נוספים. אני מקווה שעזרתי לך בסיפוק המידע, ההחלטה נמצאת עכשיו בידייך.





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!