שאלה - תופעות לוואי של ריספרדל

השאלה:
אחי בן ה-24 נוטל ריספרדל כבר חודש וחצי, המינון הועלה בהדרגה ועכשיו הוא לוקח 6 מ"ג כבר שבועיים. הליכתו נוקשה ויש לו רעד בידיים, ולאחרונה הוא חווה גם טשטוש ראייה. האם זה סביר? האם המצב הפיך? ומה הסיבה שבגללה הוא רואה מטושטש?


תשובה:


תופעות הלוואי של ריספרדל כוללות את כל מה שציינת: הליכה נוקשה, רעד בידיים, וגם טשטוש ראייה. תופעות לוואי אלו מופיעות בדרך כלל בטווח המינונים הגבוהים יותר של התכשיר (מעל 4 מ"ג ליום).

ההתמודדות עם התופעות כוללת את האפשרויות הבאות:

להמתין. לעיתים קרובות התופעות הלא-נעימות מופיעות עם העלייה במינון, בתחילת השימוש בתרופה, ולאחר פרק זמן שבו ממשיכים ליטול את אותו המינון (כמה שבועות) התופעות נחלשות ואף נעלמות, כיוון שנוצר בגוף איזון כימי מחודש או התרגלות.

להוריד מעט את המינון למשך כמה ימים למינון הקודם, למשל של 5 מ"ג ליום, ואחר כך לעלות שוב למינון של 6 מ"ג. לעיתים זה מסייע לגוף להגיע יותר מהר ובקלות לשיווי משקל כימי מחודש.

להוסיף תרופות נוגדות תופעות לוואי. התרופות המקובלות (והיעילות) נקראות אנטי-כולינרגים וכוללות, לדוגמה, את התכשירים דקינט וארטאן או פרטן.

בכל מקרה, לא להפסיק את נטילת הריספרדל! יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי האפשרויות שפירטתי, ולהחליט ביחד במה בוחרים.

במקרים קיצוניים, כשאף אחת מהאפשרויות האלה לא עוזרת, אפשר להחליף את התכשיר האנטי-פסיכוטי בתכשיר אחר. יש לזכור שעם כל התרופות עלולות להופיע תופעות לוואי, ולכן כדאי למצות את הניסיון עם התרופה הקיימת (בייחוד אם התרופה עוזרת מבחינת התופעות הפסיכוטיות) לפני שמחליטים להחליף תרופה.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!