שאלה - CMV בהריון - מה סיכויי העובר

השאלה:
אני בהריון שבוע 10
בבדיקות דם ראשוניות נמצא
cmv igg 129
cmv igm חיובי חלש
avidity גדול מ 45%
האם יש סיכון לעובר ?
האם עליי להפסיק את ההריון האם יש בדיקות נוספות שעליי לערוך





תשובה:
האם מדובר בהריון ראשון ? אם לא, האם נבדקת בעבר לנוגדנים ל - CMV ? יש חשיבות גדולה לבדיקות קודמות והאם קיים שינוי מהבדיקה הקודמת.

IGM הוא חיובי חלש אצלך. IGM בד"כ מרמז על זיהום שקרה לאחרונה , אך לפעמים נוגדני CMV נשארים זמן רב ואז קשה יותר לאמוד את זמן ההדבקה. לשם כך נעזרים בבדיקה נוספת שהיא ה - Avidity test. בדיקה זו מסייעת להבחין בין זיהום ראשוני ללא ראשוני. בבדיקה זו בודקים את האפיניות (משיכה) של נוגדני IGG לאנטיגן (החומר שאליו נקשר הנוגדן). ערך נמוך של Igg Avidity (מתחת ל - 50%) עלול לרמז על זיהום ראשוני בנשים עם מערכת חיסון תקינה, למשך 18-20 שבועות לאחר הזיהום הראשוני. כלומר, יכול להיות שנדבקת מס' שבועות לפני שהרית. האם זכורה לך מחלה דמויית שפעת או מחלת הנשיקה בחודשים האחרונים ?

לגבי הסיכון לעובר:
הסיכון להדבקה תוך רחמית של העובר הוא גבוה יותר כאשר מדובר בזיהום ראשוני ולא הדבקה חוזרת. כאשר מדובר בזיהום ראשוני אצל האם, קיים סיכון של עד 40% של העברת הזיהום לעובר. האחוזים הם הרבה יותר נמוכים כשמדובר בהדבקה חוזרת אצל האם.

כפי שציינתי, אצל האם המחלה מתבטאת בתסמינים דמויי שפעת או מחלת הנשיקה ולעיתים אפילו לא מתבטאת כלל.

התבטאות המחלה אצל תינוק שהודבק ברחם תלויה במצב הנוגדנים של האם ובגיל ההריון שבו חלה ההדבקה.

90% מהתינוקות שנדבקו ייוולדו ללא סימפטומים בלידה. מתוכם, עד 15% הם בסיכון לפתח סיבוכים מאוחרים שכוללים: בעיות נוירולוגיות, פסיכומוטוריות, בעיות במערכת השמיעה או הראיה ובשיניים.

5-20% מהתינוקות שנדבקו ייוולדו עם סימפטומים שיכולים לנוע מצהבת מלווה בהגדלה של הכבד והטחול ועד למחלה רב-מערכתית שיכולה להיות קטלנית. מבין אלה ששרדו ייתכנו סיבוכים לטווח ארוך (במהלך השנים הראשונות לחיים) שמתבטאים בבעיות שמיעה, ראיה, דרגות משתנות של פיגור שכלי או איחור פסיכומוטורי.
זיהומים שנרכשו מאוחר יותר בהריון בד"כ קשורים לסימפטומים פחות קשים אם כי גם שם נצפו בעיות התפתחותיות קשות, בעיות נוירולוגיות ובעיות שמיעה.

אני מבינה שאת נמצאת במצב של חוסר ודאות ודאגה. המלצתי היא להתייעץ עם רופא/ת הנשים שלך, לאחר שעברתם על תוצאות הבדיקות ולהיות במעקב, אולי במידה ורופא/ת הנשים שלך יחליטו שיש צורך, לבצע בדיקת מי שפיר על מנת לבדוק נוכחות DNA של הוירוס. בכל מקרה, לא תמיד צריך לעשות הפסקת הריון כיוון שקיים סיכוי לא קטן שילדך יהיה בריא לחלוטין. עלייך ועל בן זוגך להגיע להחלטה לאחר שקיבלתם את כל המידע והתייעצתם עם הרופא/ה שלכם.

אני מפנה אותך לשאלה על זיהומים בזמן הריון, שמכילה אתר באנגלית עם יותר מידע על CMV וזיהומים אחרים בזמן הריון.
http://www.infomed.co.il/questions/q_060705_1.htm

בהצלחה,





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד
פרופ' אייל גור פרופ' אייל גור
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ