שאלה - רמת קראטינין של 3.8 במשך שנה

השאלה:
רמת הקראטינין שלי היא בסביבות 3.8 מזה כשנה. לא נמצאה כל סיבה לכך. לאחרונה התגלה גידול חיצוני שלוחץ על השופכן, ולכן עשו לי נפרוסטום כדי לנקז את הכליה. כעבור שבוע לא היה כל שיפור בקראטינין. תוך כמה זמן אמורים לראות שיפור? האם זה כבר היה אמור להיראות?



תשובה:
רמת הקראטינין הינה מדד לתפקוד הכלייתי. רמה של 3.8 במשך שנה מעידה על אי -ספיקת כליות כרונית. לפי דברייך עדיין לא נמצאה הסיבה לפגיעה הכלייתית, על אף בירור של כשנה. האם עברת ביופסיית כליה?

אחת הסיבות לאי-ספיקת כליות הינה חסימה של מוצא הכליה (לחץ על השופכנים מבחוץ או אבן חוסמת מבפנים). במצב זה הלחץ באגן הכליה מוביל לפגיעה בכליה עד פגיעה בתפקודה. בד"כ על מנת להגיע לאי- ספיקת כליות מסיבה זו יש צורך בחסימת מוצא שתי הכליות, או חסימת מוצא כליה אחת וקיום של כליה שניה לא מתפקדת.

בתהליך בירור של אי-ספיקת כליות מבצעים אולטרסאונד, אשר בד"כ שולל או מאמת קיום חסימה במוצא הכליות (קיומו של הידרונפרוזיס - הרחבת אגן הכליה). סביר שבבירור הראשוני שלך שללו מצב של חסימת מוצא הכליה. מאידך לאחרונה כנראה נמצא הידרונפרוזיס, ועל מנת שהתפקוד הכלייתי לא יתדרדר עוד, בוצעה החדרת נפרוסטום לצורך ניקוז הכליה.

אם רמת הקראטינין עלתה לאחרונה - סביר שהגורם היה חסימת השופכן, ואכן אנו מצפים לירידת רמת הקראטינין תוך מספר ימים עד שבועיים. זהו מצב שנקרא אי- ספיקת כליות אקוטית על כרונית, ואז כאמור טיפול בגורם להחמרה האקוטית (חריפה) יוביל לשיפור ברמת הקראטינין, חזרה לרמת הבסיס שהיתה לפני ההחמרה.

אולם, אם רמת הקראטינין היתה 3.8 במהלך כל השנה האחרונה ולא היתה עלייה בזמן האחרון, אין אנו מצפים לירידת רמת הקראטינין לאחר ניקוז הכליה. ניקוז הכליה במצב זה הינו למנוע התדרדרות נוספת של התפקוד הכלייתי.

המלצתי היא המשך מעקב אחר רמות הקראטינין, מעקב נפרולוגי צמוד, והמשך בירור מהותו של הגידול הלוחץ, אשר ייתכן והוא אחד הגורמים לפגיעה הכלייתית.

רפואה שלמה.






רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!