שאלה - מיגרנות כתוצאה משימוש בגלולות

השאלה:
אני בת 19 (חיילת) ואני לוקחת גלולות למניעת הריון (דיאנה) מגיל 14 וחצי בשל חוסר איזון הורמונלי (נעשו בדיקות דם בזמנו). בשנה אחרי שהתחלתי לקחת גלולות התחילו להופיע לי מיגרנות (יצויין שגם לאמי יש מיגרנות מגיל 14 בערך). מאז סבלתי מאד מהמיגרנות, בעיקר בשנ


תשובה:

קיים סוג של מיגרנות הקשור לירידה ברמת האסטרוגן בגוף. הירידה ברמת האסטרוגן יכולה לנבוע מירידה טבעית המתרחשת במהלך המחזור החודשי או לאחר לידה. כמו כן תיתכן ירידה ברמת האסטרוגן כתוצאה מנטילת גלולות (או טיפולים אחרים המכילים אסטרוגן) בתקופה של ההפסקה בין חפיסה לחפיסה. בנוסף תיתכן ירידה ברמת האסטרוגן שאינה מכוונת, כמו במצב ששוכחים לקחת גלולות במהלך החודש.

להורמון אסטרוגן יש השפעה על מערכת העצבים המרכזית (כלומר על המוח) שיכולה להסביר את הקשר למיגרנות. כאשר יש ירידה ברמת האסטרוגן, יש גם ירידה ברמת הסרוטונין. כתוצאה מכך עשויה להיגרם התרחבות של כלי דם בראש וגירוי עצבי שמובילים להתקף מיגרנה.

המאפיין את המיגרנות הקשורות למחזור (או לאסטרוגן) הוא שבדרך כלל ההתקף הוא בזמן מסוים במחזור החודשי. אופייני התקף יומיים לפני עד שלושה ימים אחרי התחלת הדימום הווסתי. ייתכנו התקפי מיגרנה גם בתקופות אחרות של המחזור החודשי, אבל אז לרוב ההתקפים יהיו יותר קלים, יותר קצרים ויגיבו טוב יותר לטיפול מאשר ההתקפים שבתקופת הדימום הווסתי.

הסימפטומים של מיגרנות הקשורות למחזור הם כמו של כל מיגרנה, אך מאפיין אותן שאין אאורה. אאורה הוא חסר או הפרעה נוירולוגית שמקדים את התקף המיגרנה כגון: הפרעות בראיה, נימול בפנים ובאצבעות ועוד.
במיגרנות מסוג זה אצל נשים הנוטלות גלולות המיגרנות מופיעות בד"כ בשבוע ההפסקה שבין חפיסה לחפיסה.

האם שמת לב לעיתוי הופעת המיגרנות? האם הן אכן מופיעות בתקופת סיום החפיסה או בקשר ל"פספוס" של גלולות?
אם כן, בהחלט ניתן לומר שאת סובלת מסוג מיגרנות הקשור לירידה ברמת האסטרוגן. כדי לנסות למנוע את הופעת המיגרנות ניתן לעשות מספר דברים:
לקחת את הגלולה לפני שהולכים לישון (שכן בבוקר הסף המיגרנוטי הכי נמוך, כלומר יש סיכוי גבוה יותר להתקף מיגרנה).
ניתן לנסות להחליף את הגלולות במדבקה עורית. זה במיוחד מומלץ אצל נשים מעשנות, נשים ששוכחות לקחת את הגלולה לעיתים קרובות, ונשים שנוטלות תרופות נוספות, כמו תרופות נוגדות דיכאון או אנטיביוטיקה. זאת בשל פירוק מהיר של האסטרוגן והיווצרות תנודות ברמתו בדם באופן שמגדיל את הסיכון למיגרנה.
שימוש בגלולות במינון הנמוך ביותר (20-25 מיקרוגרם), שכן אז הירידה ברמת האסטרדיול בשבוע ההפסקה היא קטנה יותר.

המלצתינו לך:
1. לעשות מעכשיו רישום של התקפי המיגרנה ומיקומם ביחס לנטילת הגלולות.
2. לא ברור לנו בשל איזה חוסר הורמונלי ניתנו לך הגלולות דיאנה בזמנו, האם מדובר בתסמונה שחלות פוליציסטיות? האם כאשר את לא נוטלת גלולות את מקבלת את המחזור החודשי באופן סדיר?
בשל השאלות האלו כדאי שתפני לרופא גינקולוג להתייעץ איתו על חשיבות המשך נטילת הגלולות אצלך. העובדה שבחודש שבו הפסקת את נטילת הגלולות לא היו לך התקפים בהחלט מחזקת את הקשר בין הגלולות למיגרנות, כך שניתן לשקול החלפה למדבקות או להסתפק באמצעי מניעה אחר.
3. מומלץ לפנות לרופא נוירולוג כדי לקבל טיפול להתקפי המיגרנה, יש כיום טיפולים יעילים ביותר.

תוכלי לקרוא בפורטל אינפומד על הטיפולים במיגרנה בקישור:
http://www.infomed.co.il/questions/q_092304_6.htm




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!