שאלה - דימום אחרי הפלה וחשד לשחלות פוליציסטיות

השאלה:
אני בת 22, נשואה שנתיים וללא ילדים. במשך השנה הראשונה לנישואין נטלתי גלולות למניעת הריון בשם מרסילון. לפני כחצי שנה עברתי הפלה. נכנסתי להריון ראשון זה בערך 4 חודשים לאחר הפסקת נטילת הגלולות. ההפלה התגלתה אצל הרופא המטפל בבדיקת אולטרסאונד שגרתית לקראת סוף השבוע ה-11 לאחר שלא נמצא דופק בעובר וגודלו התאים לשבוע ה-8. לא היו לי דימומים כלל, הן לפני גילוי ההפלה והן בזמן שבין הגילוי לבין ביצוע הגרידה עצמה שבוע אחר כך.

אני מנסה להיכנס להריון מאז ההפלה. בשבוע האחרון יש לי דימום קל מאוד שנראה רק על הנייר בניגוב. זהו השבוע שבו אני אמורה לקבל את המחזור החודשי. המחזור שלי לא כל כך סדיר. רציתי לדעת אם זהו בהריון, אם יש קשר בין הדימום המוזר לבין ההפלה, ואם יכול להיות שמדובר בשחלות פוליציסטיות, כי בזמן האחרון השמנתי קצת ובזמן ההריון ולאחריו היה לי שיעור מוגבר.


תשובה:


שיעור ההפלות בשליש הראשון להריון הוא גבוה: עד כ-20% מכלל ההריונות מסתיימים בהפלה בשלב זה. לעיתים האישה אפילו לא מודעת לעובדה שהיא בהריון, מכיוון שההפלה מתרחשת סביב מועד הווסת המשוער.

ישנן הרבה סיבות אפשריות להפלות טבעיות, אך מרביתן מתרחשות בשל בעיות כרומוזומליות ובכך למעשה מהוות מנגנון הגנה, ומונעות יצירת עובר עם בעיות גנטיות קשות. סיבות נוספות להפלה כוללות אי-ספיקה של צוואר הרחם, שינויים אנטומיים ברחם האשה, בעיות שקשורות למערכת קרישת הדם, זיהומים ועוד. כל עוד מדובר בהפלה חד-פעמית, לא נוהגים לערוך בירור מקיף, שכן אין בו צורך בשלב זה.

לגבי הדימום הקל שיש לך בשבוע האחרון, אמנם יתכנו דימומים קלים בתחילת ההריון, סביב ההשרשה, אך אין בכך כדי להעיד על הריון או לשלול אותו. עלייך להתאזר במעט סבלנות ובעוד מספר ימים תוכלי לערוך בדיקת שתן ביתית לזיהוי הריון.

כמו כן, חשוב להדגיש שעל מנת שיתרחש הריון נחוץ ביוץ תקין, וביוץ מתרחש לרוב כאשר המחזור סדיר.

שחלות פוליציסטיות היא תסמונת המאובחנת הן לפי סימפטומים קליניים (אי-סדירות מחזורית, שיעור יתר, אי-סבילות לגלוקוז וכו'), ובעיקר לפי בבדיקת סונר (אולטרסאונד). יתכן שהשיעור וההשמנה שאת חשה קשורים לשינויים ההורמונליים שהתרחשו בגופך בזמן האחרון. בהמשך, אם לא תיכנסי להריון, קרוב לוודאי שהרופא/ה המטפל/ת יערכו בדיקת אולטרסאונד לשלול פתולוגיות רחמיות. במהלך הבדיקה הם יוכלו גם לאבחן שחלות פוליציסטיות אם זהו המצב אצלך.

בינתיים אני ממליצה לנסות להישאר רגועה, ולהמשיך בנסיונות הכניסה להריון.

שיהיה בהצלחה!

ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!