דלג לתוכן
רמה גבוהה של TSH ו- המוגלובין נמוך בבדיקות אחרי מתן תרומת דם
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/10/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

השבוע עשיתי בדיקת דם אחרי שנים של הזנחה במעקב ושמתי לב לשתי תופעות מדאיגות (לפחות אותי) : 1 - חשד לפעילות יתר של בלוטת התריס - TSH 10.06, סידן 10.5, חומצה פולית 4.2, לפי הנתונים שראיתי באתר הזה שלושתם מצביעים על פעילות יתר של בלוטת התריס, אבל לא הבנתי את ההשלכות של זה, האם זה מזיק? איך מתגברים על זה? 2 - חשד לאנמיה - RCB 4.36, HGB 13.9, HCT 38.9%, ברזל 68.4, פריטין 18.6. האם הסיבה לנתונים הנמוכים יכולה להיות תרומת דם שנתתי שלושה שבועות לפני הבדיקה? אני נוהג כבר כמה שנים לתרום דם כל שלושה חודשים, האם יש לזה השפעות שליליות עלי? האם זה יכול להסביר עליה מהירה בדופק בעת מאמץ - אחרי דקה או שתיים של ריצה (אפילו קלה) הדופק שלי מגיע ל- 185-190 ?

תשובה:
רמות מוגברות של TSH מעידות דווקא על תת- פעילות של בלוטת התריס, ולא על יתר פעילות. ה-TSH הוא הורמון המופרש מבלוטת ההיפופיזה (יותרת המוח) ותפקידו לפקח על המטבוליזם, באמצעות גירוי להפרשת הורמוני בלוטת התריס. כאשר בלוטת יותרת המוח מבחינה ברמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס בדם - היא מייצרת יותר ויותר TSH, ולכן רמות גבוהות של ההורמון מעידות על תת- פעילות. כדאי לחזור על הבדיקה, והפעם לבדוק גם את הרמות של הורמוני הבלוטה: FT3 ו- FT4, כדי לבדוק אם רמתם אכן נמוכה. רמת הסידן שציינת מעט גבוהה מן הנורמה, אבל כדאי לחזור על כך ולבדוק אם יש מגמת שיפור או החמרה. אני מניחה שהבדיקה הבאה תהיה תקינה. אם לא - תוכל לפנות אל רופא המשפחה שלך או אל אנדוקרינולוג. רמות החומצה הפולית תקינות. המוגלובין 13.9 אינו מעיד על אנמיה. הערך הוא אומנם בגבול התחתון לגברים בגילך, אבל סביר מאוד שהוא נובע מתרומת הדם שנתת 3 שבועות טרם הבדיקה. בדר"כ לפני לקיחת דם מתורם מקובל לבדוק את ערך ההמוגלובין, כך שייתכן ותוכל לבדוק מה היה הערך אז. ההמטוקריט (HCT) ומספר תאי הדם האדומים (RBC) מתאימים לערך המוגלובין כזה. ערך הברזל תקין, אם כי גם הוא בגבול התחתון של הנורמה, אבל הפריטין - בדיקה המעידה על מאגרי הברזל - נמוך. קצת קשה להתייחס לנתונים האלה זמן קצר כל כך לאחר תרומת דם. אני מציעה לך לחזור על הבדיקות בעוד חודש-חודשיים. תרומת דם מדי 3 חודשים באנשים צעירים ובריאים אינה אמורה להשפיע באופן שלילי. ערכי ספירת הדם שפירטת אינם מסבירים עליה מהירה בדופק בעת מאמץ. ההסבר לכך עשוי להיות ירידה חדה בערך ההמוגלובין, לאחר תרומת הדם. לאור העובדה שגם רמות הברזל וגם רמות החומצה הפולית בגבול התחתון של הנורמה, אולי כדאי יהיה לבדוק את התזונה שלך - האם היא מאוזנת, והאם אתה מקבל את כל אבות המזון להם אתה זקוק.
רופאים בתחום
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
מומחה למחלות עור ומין. ניתן לקבוע תור 24 שעות ביממה
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
פרופ' פרנסיס סרור
פרופ' פרנסיס סרור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"חוויה מצויינת!שירות מעולה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו