שאלה - תופעות לוואי של קלונקס לסובלת מאפילפסיה

השאלה:
אני בת 26, חולה באפילפסיה מסוג פטיט מל ונוטלת את התרופות הבאות במינונים הבאים: טופאמאקס 200 מ"ג בבוקר 200מ"ג בערב;
קלונקס 0.25 מ"ג בבוקר 0.25 בצהריים 0.5 בערב, ופרייזולין חצי כדור.

השאלה שלי היא כדלקמן: הבחנתי שיש לי את הבעיות הבאות:
גמגום קל, בעיות זיכרון קשות, הווה אומר אנשים מדברים איתי ואני לא זוכרת כעבור שעה שאכן דיברתי איתם על נושא ספציפי, שוכחת אם אכן לקחתי את התרופות או לא , אין מה לדבר על לוח הכפל, אפים ודאונים, תופעות של דז'ה וו.
כאשר שאלתי את הנוירולוג שלי על הנזק לטווח הארוך - הוא לא ידע לומר לי וטען שהתופעות הן מהקלונקס.
הייתי רוצה לדעת מה עלי לעשות במצבי.
הדבר מפריע לי באיכות החיים ללא ספק.


תשובה:

את מציגה בשאלתך מספר נקודות חשובות:

1. אם כתוצאה מהסימפטומים מהם את סובלת את שוכחת ליטול את תרופותייך בזמן, זו בעיה שלה חייבים למצוא פיתרון, כמו למשל סידור התרופות בקופסאות קטנות עליהן כתובים הימים +בוקר,צהריים,ערב (ניתן לרכוש אותן בכל בית מרקחת). אפשרות נוספת היא לבקש מאחד מבני הבית שיזכיר או שיוודא שנטלת את התרופות כראוי, הואיל וייתכן שהתופעות מהן את סובלת הן תוצאה של נטילה לא סדירה, או אי נטילה של כדור אחד או שניים.

2. כל התופעות אותן את מתארת יכולות להיות משתי סיבות אפשריות: האחת היא קיומם של התקפים, והשניה - תופעות לוואי של התרופות. אעבור אחת אחת:

א. התקפים: אם אכן אלה התקפי פטיט מל (התקף קטן - petit mal), הרי זה מסביר את ההתנתקויות ואת השיכחה של דברים שקורים. גם תופעות של דז'ה וו מוגדרות כתופעה אפילפטית, אך מסוג אחר ולא פטיט מל. הסיבות האפשריות הן יעילות ירודה של התרופות או רמה נמוכה שלהן בדם. לשם כך יש צורך לאבחן זאת ע"י ביצוע EEG עדכני ובדיקת רמת התרופות בדם. ייתכן ויש צורך להחליף את התרופות (קיים מספר רב של תרופות נוגדות אפילפסיה יעילות למדי), או להעלות את המינון (בהתאם לרמה).

ב. תופעות לוואי: הסימפטומים אותם את מתארת בהחלט יכולים להיות תופעות לוואי של התרופות. השאלה היא, האם התרופות חדשות? האם היה שינוי תרופתי לאחרונה? די לא שכיח שתופעת לוואי מופיעה אחרי שנים של אותו טיפול תרופתי. סיבה אחרת אפשרית היא עליית הרמה של התרופה בדם, שיכולה להיות בשל עלייה במינון או בשל נטילת תרופה אחרת חדשה (לוא דווקא לאפילפסיה), שיוצרת תגובה בין-תרופתית המעלה את רמת הקלונקס או הטופאמאקס.

לסיכומו של עניין, אני ממליץ לך לפנות שוב לנוירולוג שלך, לבצע EEG עדכני, לבדוק את רמת התרופה בדם ולשקול אולי החלפת התרופות או שינוי מינונן. וכמובן לדאוג לנטילה מסודרת ביותר של התרופות.

בהצלחה.






רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!