שאלה - האם בלבול ובצקת הם תופעות לוואי של תרופות לאחר ניתוח ראש

השאלה:
אבי עבר לאחרונה שני ניתוחי ראש ונמצא בשיקום לאחר שיתוק בצד ימין - יד ורגל.
הוא לוקח רשימה ארוכה של תרופות ואנחנו חוששים שלחיבור ביניהן יש השפעה רעה עבורו.
הוא מאוד מבולבל, עצבני, ולאחרונה סובל גם בנוסף מבצקת שמחמירה בגפיים (בעיקר דווקא ברגל שאינה משותקת), דבר שמפריע לשיקום שלו. להלן רשימת התרופות :
קסטרל, נורמיטן, סודיום, פוסיד, דקסקורט, אפנוטין, ויטמין סי, לקסן (עד לפני שבוע). איך יודעים אם כל התרופות נדרשות, ומה לעשות עם הבצקת?



תשובה:
אכן מדובר בהרבה תרופות, שלכל אחת מהן תופעות לוואי רבות, אך קשה מאוד להעריך אם כל התרופות נדרשות בלי לדעת מה הרקע הרפואי של אביך, בלי להכיר אותו ולבדוק אותו.
לפי התרופות אני מנחשת כי ייתכן שהוא עבר את ניתוחי הראש עקב גידול.
אם כך - הסיבה לבלבול ולעצבנות עשויה להיות הממצא המוחי - כמו שנגרם שיתוק ביד וברגל עשויה להיות גם פגיעה התנהגותית.

סיבה אפשרית נוספת לעצבנות הוא הדקסקורט - תרופה שתפקידה להוריד בצקת מוחית, ועשויה לגרום לתופעות לוואי רבות, ביניהן שינויים התנהגותיים.
גם האפנוטין - תרופה שתפקידה למנוע פרכוסים - עשויה לגרום לבלבול ושינויים התנהגותיים.
הפוסיד - הניתן לצורך הורדת הבצקות עשוי לגרום להיפונתרמיה, כלומר ירידת הנתרן בדם. גם תהליכים מוחיים עשויים לגרום לכך. אומנם אביך מקבל תוספות נתרן (הסודיום שהזכרת), אבל ייתכן כי הוא עדיין סובל מהיפונתרמיה הגורמת לו לבלבול.
זה על קצה המזלג, שכן ניתן לחשוב על עוד סיבות, תרופתיות ולא תרופתיות שעשויות לגרום לבלבול ולעצבנות שאת מתארת.

באשר לבצקות - גם הדקסקורט וגם הנורמיטן עשויות לגרום לבצקות, וגם הפרעות אלקטרוליטיות (כמו השינויים בנתרן שהזכרתי קודם). חוץ מנטילת פוסיד, טיפול בבעיות האלקטרוליטיות והקפדה על הרמת הרגליים ככל האפשר - אין הרבה להמליץ.

נראה שאביך הוא חולה מורכב מאוד, וכי חוץ מהתהליך המוחי הוא סובל מעוד כמה מחלות רקע (שבגללן הוא מקבל קסטרל ונורמיטן).
האפנוטין עשוי להוריד את השפעת הנורמיטן, הקסטרל והדקסקורט, אבל לא נראה ששילוב התרופות הוא הבעייתי, כי אם העובדה שכל אחת מן התרופות היא תרופה עם תופעות לוואי רבות.
מצד שני, נראה כי כל אחת מהן הכרחית לצורך הטיפול בו.
במקרים רבים זמן מה לאחר הניתוח מתחילים להוריד את מינון הסטרואידים (דקסקורט) וייתכן שעם הורדת המינון ישתפרו חלק מתופעות הלוואי.

הייתי מציעה לפנות אל הרופא העוקב אחריו ומכיר אותו ולהיוועץ בו באשר לתרופות.

ד"ר ליה עשת - אינפומד






רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!