שאלה - טיפולים לאישה עם שחלות פוליציסטיות

השאלה:
לפני כחצי שנה הפסקתי לקחת גלולות למניעת הריון שנטלתי במשך כ-10 שנים. לאחר חודש קיבלתי וסת במועד ומאז, כבר חמישה חודשים שלא קיבלתי וסת נוספת. רופא הנשים שלי ערך לי בדיקות דם ו-US , ובישר לי כי אני סובלת משחלות פוליציסטיות. חשוב לציין שלפני שהתחלתי ליטול גלולות היו לי מחזורים יחסית סדירים (עם סטיות של יום או יומיים) שהיו מלווים בכאבים רבים.

חשוב לציין שאני סובלת מעודף משקל בלבד, אך לא משאר הסימפטומים הנפוצים, ושמאז האבחנה אני מקפידה על פעילות גופנית ודיאטה ואף ירדתי כ-11 ק"ג.

במקביל עשיתי לאחרונה בדיקת דם גנטית לקרישיות מסיבות אחרות, שחזרה הטרוזיגוטית למוטציות פרותרומבין, פקטור 5 ליידן ו-MTHFR , ולפיכך לא אוכל להמשיך ליטול בעתיד גלולות למניעת הריון.

רופא הנשים נתן כעת טיפול בפרימולוט-נור להפלת רירית הרחם במקביל להזרקות של Clexane


תשובה:
לפני כחצי שנה הפסקתי לקחת גלולות למניעת הריון שנטלתי במשך כ-10 שנים. לאחר חודש קיבלתי וסת במועד ומאז, כבר חמישה חודשים שלא קיבלתי וסת נוספת. רופא הנשים שלי ערך לי בדיקות דם ו-US , ובישר לי כי אני סובלת משחלות פוליציסטיות. חשוב לציין שלפני שהתחלתי ליטול גלולות היו לי מחזורים יחסית סדירים (עם סטיות של יום או יומיים) שהיו מלווים בכאבים רבים.

חשוב לציין שאני סובלת מעודף משקל בלבד, אך לא משאר הסימפטומים הנפוצים, ושמאז האבחנה אני מקפידה על פעילות גופנית ודיאטה ואף ירדתי כ-11 ק"ג.

במקביל עשיתי לאחרונה בדיקת דם גנטית לקרישיות מסיבות אחרות, שחזרה הטרוזיגוטית למוטציות פרותרומבין, פקטור 5 ליידן ו-MTHFR , ולפיכך לא אוכל להמשיך ליטול בעתיד גלולות למניעת הריון.

רופא הנשים נתן כעת טיפול בפרימולוט-נור להפלת רירית הרחם במקביל להזרקות של Clexane.

1. האם שחלות פוליציסטיות יכולות להיות מצב זמני שיחלוף?

2. האם הטיפול שניתן לי באמת יכול "לאפס" את הציר ההורמונלי ולסדר את הווסתות?

3.האם יש אפשרות שלא אקבל וסת כלל תחת הטיפול?

4. למה עלי לצפות כשאטול את הטיפול ההורמונלי מבחינת תופעות לוואי או שינויים בדימום או כאבים?

שחלות פוליציסטיות בדרך כלל אינן תופעה חולפת. מטרתו של הטיפול שניתן לך הוא לגרום לווסת. אין זה אומר שמעכשיו יהיו לך וסתות סדירות. זה לא "מאפס" את הציר ההורמונלי. אם בהמשך לא יהיו לך מחזורים, יכול להיות שיתנו לך שוב פרוגסטרון.

כאשר יש בעיה של קרישיות יתר, אפשר ליטול גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד למניעת הריון. בדרך כלל אין תופעות לוואי משמעותיות כאשר נוטלים פרוגסטרון להסדרת המחזור, אבל מובן שהתופעות לוואי הן מאוד אינדיבידואליות.

אני מציעה לך לקחת את הכדורים, לראות אם אכן קיבלת את הווסת, ולהמשיך את המעקב עם הרופא המטפל.

בברכה,

ד"ר נעמה ורבין - אינפומד

[11/08/2007]




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!